Medvegyev figyelmeztet: súlyos tévedés, hogy Moszkva nem vetne be nukleáris fegyvert

A jelenlegi katonai konfliktus a Nyugattal a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint alakul, ezért senki sem zárhatja ki, hogy az immár a végső szakaszába lép – írta vészjóslóan a Telegram-oldalán Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

2024. 05. 31. 12:09
Oroszország korábbi elnöke, jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának alelnöke, Dmitrij Medvegyev (L) 2023. július 14-én a szibériai Orenburg város melletti Tockij katonai gyakorlótérre látogat. Fotó: Yekaterina SHTUKINA Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati közvélekedés, miszerint Oroszország úgysem veti be a nukleáris arzenálját, megdőlni látszik. Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese arra a hírre, hogy az Egyesült Államok engedélyt adott a nagy hatótávolságú fegyverei felhasználására orosz területeken, így reagált:

Azoknak a nyugati országoknak, amelyek állítólag jóváhagyták a nagy hatótávolságú fegyvereik használatát orosz területen (függetlenül attól, hogy országunk régi vagy új részeiről beszélünk), világosan meg kell érteniük, hogy az összes katonai felszerelésüket és az ellenünk harcoló szakembereiket megsemmisítik mind Ukrajna, mind pedig akár más országok területén is, ha onnan indítanak csapásokat Oroszország területe ellen

– írta Dmitrij Medvegyev.

A volt orosz elnök szerint Moszkva úgy véli, az Ukrajna által használt összes nagy hatótávolságú fegyvert már ma is közvetlenül ellenőrzi a NATO katonai személyzete.

Ez nem katonai segítségnyújtás, hanem részvétel az ellenünk folyó háborúban. És az ő cselekedeteik akár casus bellivé is válhatnak

– figyelmeztetett Medvegyev.

Az orosz politikus azt írta, a NATO-nak el kell majd döntenie, hogy a washingtoni szerződés 4. és 5. cikkelye alapján hogyan minősíti a blokk egyes országainak felszerelései/tárgyai/katonai személyzete elleni esetleges megtorló csapásokat. Medvegyev szerint a NATO hiába tesz úgy, mintha a szövetség egyes országainak szuverén döntése lenne Ukrajna katonai támogatása, és nincs ok az 1949-es, a kollektív önvédelemről szóló szerződés szabályának alkalmazására.

Ezek veszélyes és káros tévhitek. A NATO-országok ilyen egyéni segítségnyújtása Oroszország ellen, akár a nagy hatótávolságú cirkálórakéták bevetése, akár csapatkontingensek Ukrajnába küldése a konfliktus súlyos eszkalációját jelenti. Az egykori Ukrajna és NATO-szövetségesei olyan pusztító erejű választ fognak kapni, hogy maga a szövetség egyszerűen nem tudja megállni, hogy ne keveredjen bele a konfliktusba

– helyezte kilátásba a brutális válaszlépést Medvegyev, aki világossá tette, hogy aki szerint Oroszország soha nem vetne be nukleáris fegyvereket Ukrajna vagy a szövetségesei ellen, az súlyos tévedésben van.

Oroszország korábbi elnöke, jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának alelnöke, Dmitrij Medvegyev 2023. július 14-én a szibériai Orenburg város melletti Tockij katonai gyakorlótérre látogatott. Fotó: AFP

„Néhány évvel ezelőtt még azt mondták, hogy Oroszország nem vállalna nyílt katonai konfliktusba a banderista rendszerrel, hogy ne kerüljön szembe a Nyugattal. Rosszul kalkuláltak. Háború van.”

Medvegyev azt írta, a nukleáris rakétákkal is elszámíthatja magát a Nyugat. A vészjósló bejegyzésben arról is ír, hogy az európai országokban nagy a népsűrűség, de azon országok sem lehetnek nyugodtak, amelyek kívül esnek az orosz nukleáris rakéták hatókörén.

És ez nem megfélemlítés és nem is nukleáris blöff. A jelenlegi katonai konfliktus a Nyugattal a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint alakul. Folyamatosan fokozódik az alkalmazandó NATO-fegyverek ereje. Ezért senki sem zárhatja ki, hogy a konfliktus ma már a végső szakaszába lép

– zárta a bejegyzését Medvegyev.

 

Borítókép: Oroszország korábbi elnöke, jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának alelnöke, Dmitrij Medvegyev 2023. július 14-én a szibériai Orenburg város melletti Tockij katonai gyakorlótérre látogatott (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.