Nógrádi: Sok kérdést vet fel a szlovák miniszterelnök elleni merénylet

Több kérdést is felvet a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet – emelte ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Hír TV műsorában. Az biztosnak tűnik, hogy a kormányfő védelmét ellátó szolgálatok hibáztak.

2024. 05. 15. 17:32
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica)
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lõfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követõen a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest õrizetbe vették. MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák Fotó: Jan Kroslák
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rengeteg kérdést vet fel a Robert Fico elleni merénylet – hívta fel a figyelmet Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Hír TV műsorában. A szakértő szerint Robert Fico az egyik legkarizmatikusabb európai politikus, de ezáltal igen megosztó is. Robert Fico megválasztása óta egyértelműen Brüsszelnek nem tetsző politikát folytatott, és a cseh és a lengyel vezetéssel is többször került szembe.

A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová)
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa)

Az első és legfontosabb kérdés, hogy a szlovák kormányfő életben marad-e, és folytatni tudja-e a politikai pályáját – hangsúlyozta Nógrádi. Ha nem, akkor a helyettesítésére megvannak az alkotmányos szabályok, viszont a történelem korábbi merényleteiből azt a következtetést lehet levonni, hogy 

még ha a saját pártja marad hatalmon, akkor is teljesen más szlovák politika jöhet.

Szintén fontos kérdés, hogy kihallgathatónak találják-e a támadót, és ha igen, ő elmondja-e, hogy ki rendelte meg a merényletet. Intő példaként hozta fel Robert F. Kennedy merénylőjét, Sirhan Sirhant, aki több mint fél évszázada ül börtönben, de nem hajlandó beszélni.

Az indíték lehetett személyes gyűlölet, de politikai haszonszerzés vagy akár pénz is – vélekedett a szakértő.

Arra is választ kell találni, hogyan történhetett meg, hogy a miniszterelnökre a biztonságiak jelenléte ellenére rá tudtak lőni. Ez felveti annak lehetőségét, hogy valaki bizony hibázott – világított rá Nógrádi György.

A szakértő szerint a közelgő európai parlamenti választás fényében minden politikusnak ki kell mennie az emberek közé, ugyanis a voksolás tétje nagyobb, mint valaha.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová), 2024. május 15-én (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.