Özönlenek az illegális migránsok Spanyolországba + videók

Az év első négy hónapjában háromszor annyi afrikai migráns érkezett a dél-európai országba, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

2024. 05. 06. 15:54
Ceuta, 2021. május 19.
Illegális bevándorlók a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésénél 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külsõ határai is.
MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo
Fotó: Brais Lorenzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszor annyi illegális bevándorlót fogadott be Spanyolország az év első négy hónapjában mint tavaly ugyanebben az időszakban. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint idén január 1-je és április 30-a között 19 887 ember érkezett a dél-európai országba, miközben 2023 azonos időszakában ez a szám mindössze 6858 fő volt.  A legtöbb menekült a Kanári-szigeteken kötött ki (15 982 fő). 

A régióra vetítve a növekedés még látványosabb: 370 százalékos a tavalyihoz képest (3401 fő).

A történelmi számokat ráadásul úgy sikerült elérni, hogy az év elején kedvezőtlenek voltak az időjárási viszonyok a tengeren, ennek ellenére sorra kötöttek ki a hajók, fedélzetükön rendszerint több száz emberrel. 

Az új adatokból kiderült az is, hogy jelenleg Spanyolország nyit ajtót a legtöbb illegális migránsnak, ugyanis jóval kevesebben érkeztek idén Ciprusra, Görögországba és Olaszországba is. 

Közben egyre több bevándorlók által elkövetett bűncselekményről számol be a spanyol sajtó. Néhány héttel ezelőtt egy már kiutasított marokkói férfi molesztált egy négyéves kislányt Baszkföldön, múlt héten pedig hasonló bűncselekményre került sor Ciudad Real városában, ahol két, szintén marokkói férfi zaklatott szexuálisan egy 15 éves lányt. 

Sorozatosak azonban a rablásokról szóló bejelentések is. Pár napja két algériai fosztott ki Valenciában egy turistát, akitől elloptak egy több ezer eurót érő órát és arany karkötőket. A feljelentésnek köszönhetően végül elfogták őket és kiderült, hogy már több áldozatuk is volt, rendszerint középkorú, védtelen nőket és turistákat loptak meg. 

Málagában eközben egy szubszaharai bevándorló tört be az egyik élelmiszerüzletbe és kezdte el fojtogatni az eladót, hogy hozzáférjen a pénztárgéphez. Mivel a biztonsági kamera rögzítette az eseményeket, a rendőrség le tudta tartóztatni a férfit. 

Az illegális migráció ellen küzdő jobboldali VOX egyik málagai képviselője, Rocio de Meer közösségi oldalán azt írta: 

Ez elviselhetetlen, itt a multikulturális erőszak újabb áldozata és itt az újabb bizonyíték a nyitott határokról szóló elképzelés kudarcára is.

Borítókép: Illegális bevándorlók a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésénél 2021. május 18-án (Fotó: MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.