Romlott az emberi jogi helyzet Ukrajnában, mondják az oroszok

Az orosz külügyminisztérium mostani jelentése egyike azon erőfeszítéseknek, amelyeket a tárca tesz annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét az emberi jogok súlyosbodó helyzetére Ukrajnában. A dokumentum lesújtó képet fest a kijevi vezetés cselekedeteiről.

Forrás: Orosz Külügyminisztérium2024. 05. 31. 17:21
Economy And Business In Cannes, France
Ukrajna zászlaja látható a Village Internationalen a 77. éves Cannes-i Filmfesztiválon a franciaországi Cannes-ban 2024. május 18-án. Fotó: Beata Zawrzel Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi jogok előmozdításával és védelmével kapcsolatos helyzet Ukrajnában az elmúlt másfél évben érezhetően romlott, és az ezen a területen látható tendenciák adnak okot a legkomolyabb aggodalomra, írja az orosz külügyminisztérium jelentése.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 2024. május 9-én, Kijevben tartott találkozójuk után közös sajtótájékoztatón beszél az Európai Parlament elnökével (Fotó: AFP/Anatolii Stepanov)

Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy Kijevben egy nyilvánvalóan náci rezsim van hatalmon, amely a közélet minden területén számtalan alkalommal és szisztematikusan durván megsérti az emberi jogokat

– fogalmaz a dokumentum.

Az orosz külügyi tárca szerint Kijev sokszor kritizált „náci” mentalitása teljes mértékben megmutatkozik Ukrajna orosz ajkú lakosságához való hozzáállásában. Mostanra Ukrajnában betiltásra került minden, aminek köze van az oroszhoz (nyelv, kultúra, oktatás, könyv és média).

Az orosztalanítás azonban leginkább az oktatás területén érte el csúcspontját, fogalmaz a jelentés.

Az iskolákban tilos orosz nyelven tanítani és orosz nyelvet tanulni, az orosz és szovjet (kivéve az ukrán) szerzők minden irodalmi művét kizárták az iskolai irodalomoktatásból, az orosz nyelvű könyveket eltávolítják a könyvtárakból, valamint a tanulóknak és a tanároknak nemcsak az órákon, hanem a szünetekben folytatott személyes beszélgetések során is tilos az orosz nyelv használata.

Priests And Believers Of The Orthodox Church Of Ukraine Attend A Service Which Marks The Orthodox Feast Of Palm Sunday
Az ukrán ortodox egyház egyik papja a Kijev-Pechersk Lavra kolostor épületében lévő Uszpenszkij (Szent Elmúlás) székesegyház előtt Kijevben 2024. április 28-án (Fotó: NurPhoto/AFP/Maxym Marusenko)

Arra is kitértek, hogy a kijevi hatóságok nemcsak támogatják, hanem törvényileg engedélyezik is a kanonikus ukrán ortodox egyház templomai elleni támadásokat.

A legtöbb nyugati nem kormányzati szervezet (NGO) és nemzetközi jogvédő szervezet azonban elhallgatja az emberi jogok égbekiáltó megsértését Ukrajnában, összegzi a jelentés, amely szerintük azt mutatja, hogy Kijevet egy olyan „bábrezsim” irányítja, amely a külföldről érkező utasításokat hajtja végre.

Borítókép: Ukrajna zászlaja látható a Village Internationalen a 77. Cannes-i Filmfesztiválon a franciaországi Cannes-ban 2024. május 18-án (Fotó: NurPhoto/AFP/Beata Zawrzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.