Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök, állapota stabil

Újabb műtéten esett át pénteken a hét közepén lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnök, állapota stabil, de továbbra is súlyos – jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Besztercebányán a helyi Roosevelt kórház igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

2024. 05. 17. 15:06
Besztercebánya, a Fico elleni merénylet helyszíne.
Fotó: Csudai Sándor/Origo
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műtét során eltávolították a lövedék okozta sebesülésben roncsolódott szövetet. 

A páciens eszméleténél van, állapota stabil, de továbbra is az intenzív osztályon van. Állapota igazán komoly 

– mondta Miriam Lapuníková, a kórház igazgatónője, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. Hozzáfűzte: a műtétet az ellenőrző CT vizsgálat eredményeinek ismeretében végezték el. Mint mondta: ez a megszokott eljárás ilyen helyzetben.

Robert Kalinák a sajtótájékoztatón azt mondta: 

a műtéti beavatkozás rendben ment, ugyanakkor a lövedék okozta sebesülések esetében a páciensnek az első négy nap a legnehezebb. 

Hozzátette: a kormányfő állapotában előrelépés tapasztalható, s bár állapota súlyos, de reményteli.

A szlovák miniszterelnököt az ellene szerdán elkövetett lőfegyveres merénylet során négy lövedék találta el. A kormányfőre öt lövést adtak le Nyitrabányán. A háborúpárti elkövetőt azonnal elfogták, a 71 éves Juraj Cintula lévai író azzal indokolta támadását, nem értett egyet a kormány politikájával, őt most védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés is kiszabható rá. 

A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő politikai indítékkal cselekedett, motivációja az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését, és nem fogadta el az áprilisi államfőválasztás eredményét.

Borítókép: Rendőrök Besztercebányán, a Fico elleni merénylet után (Fotó: Csudai Sándor/Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.