A bolgár parlamentnek nem sikerült megválasztania elnökét

Az alakuló ülés két és fél óra hosszat tartott, ám egyik pártnak sem sikerült többséget szereznie.

Forrás: MTI2024. 06. 19. 13:02
Illusztráció: Ülésezik a bolgár parlament 2023. április 12-én. Fotó: Nikolay Doychinov Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudta megválasztani elnökét szerdai alakuló ülésén a június 9-i előre hozott választások nyomán létrejött új bolgár parlament. A bolgár alkotmány előírja, hogy az újonnan választott parlamentnek az első ülésén meg kell választania elnökét. Az alakuló ülés két és fél óra hosszat tartott.

A parlamentbe bejutott négy frakció két választási fordulót tartott, de egyikben sem sikerült megszerezni a házelnök megválasztásához szükséges abszolút többséget, vagyis 121 képviselő voksát a 240 fős törvényhozásban.

Az alapvető vita a választások győztese, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért – Demokratikus Erők Szövetsége (GERB–SZDSZ), illetve az euroszkeptikus Újjászületés párt között alakult ki. Raja Nazarjan, a GERB–SZDSZ jelöltje 115, míg ellenfele, Petar Petrov, az Újjászületés által támogatott jelölt 42 szavazatot kapott. Szilvi Kirilov, a parlament ideiglenes elnöke a két sikertelen forduló után berekesztette az ülést, és csütörtökre tűzte ki a következő szavazást.

Borítókép (illusztráció): Ülésezik a bolgár parlament 2023. április 12-én (Fotó: AFP/Nikolay Doychinov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.