Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A választási kudarc miatt lemondott Pedro Sánchez spanyol kormányfő legfőbb szövetségese

A szélsőbaloldali Sumar vezetője, Yolanda Díaz úgy döntött, hogy távozik posztjáról és ezzel még ingoványosabb talajra helyezte a Spanyolországot irányító kormánykoalíciót.

2024. 06. 10. 20:48
FILES-SPAIN-POLITICS
(FILES) Spanish Prime Minister Pedro Sanchez attends a plenary session at the Spanish parliament's lower house, Congress of Deputies, to vote a new amnesty law bill that would exonerate figures sentenced or prosecuted for their role in Catalonia's failed 2017 independence bid, in Madrid on March 14, 2024. Spanish Prime Minister Pedro Sanchez said on April 24, 2024 he was weighing the possibility of resigning after a court opened an investigation into his wife Begona Gomez on suspicion of graft. (Photo by Pierre-Philippe MARCOU / AFP)
Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a spanyol kormányfő legfőbb szövetségese az EP-választásokon elszenvedett kudarca után. Yolanda Díaz, a szélsőbaloldali erőket tömörítő Sumar vezetője hétfőn délután bejelentette, hogy új etapot kíván kezdeni azután, hogy a mögötte felsorakozó párttömörülés mindössze a negyedik helyen zárt és csak három képviselőt küldhet Európába. Döntésében még nagyobb szerepet játszik, hogy a vereséget közvetlenül a Santiago Abascal vezette jobboldali Voxtól szenvedte el, amely az előző választásokhoz képest plusz három mandátumot tudott megszerezni.

Az a kötelességem, hogy a koalíciós kormány a gyűlöletet a jogok és a remény hullámává változtassa. Az elmúlt hónapokban úgy érzem, hogy nem azt csináltam, amihez a legjobban értek, és ezt a közvélemény is észrevette 

– fogalmazott sajtótájékoztatóján Díaz. 

Világossá tette, hogy az állampolgárok soha nem tévednek, függetlenül attól, hogy kire szavaznak, és akkor is, amikor egyáltalán nem szavaznak. Utalt ezzel arra, hogy a 38 millió urnához szólított spanyol állampolgár mindössze 38 százaléka adta le a szavazatát. 

A Yolanda Díaz mögött a tavaly nyári előre hozott parlamenti választások előtt felsorakozott több szélsőbaloldali kis párt kritizálta és megkérdőjelezte a pártvezető döntését, valamint az eddig elvégzett munkáját is, és most azzal vádolják, hogy óriási katasztrófát okoz visszalépésével és még ingoványosabb talajra helyezi a Spanyolországot irányító baloldali kormánykoalíciót. 

Yolanda Díaz bár a Sumar éléről távozik, de második miniszterelnök-helyettesi pozícióját egyelőre megtartja. 

A spanyolországi európai parlamenti választásokat a konzervatív Néppárt (PP) nyerte meg és kilenccel több képviselői helyet gyűjtött, mint 2019-ben.

A második helyen a szocialista párt zárt, amely húsz mandátumot tudott megszerezni. A Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo azt ígérte a kampány idején a spanyoloknak, hogy győzelme esetén minden törvényes lépést megtesz annak érdekében, hogy leváltsa a Pedro Sánchez vezette kormánykoalíciót. 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.