Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Orbán Viktor: Figyelmen kívül hagyták az emberek akaratát Brüsszelben

Éjszakába nyúlóan egyeztettek arról Brüsszelben a tagállamok vezetői egy informális csúcson, hogy kik vezessék a legfontosabb uniós intézményeket, azaz az Európai Tanácsot, az Európai Bizottságot, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a személyéről is döntöttek volna a tervek szerint. Orbán Viktor miniszterelnök azonban úgy fogalmazott, „az EPP ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végül összefogott a szocialistákkal és a liberálisokkal: ma alkut kötöttek, és felosztották egymás között az EU vezető tisztségeit” – mindezzel figyelmen kívül hagyva nemcsak az EP-választások eredményét, hanem az európai emberek akaratát is.

Forrás: MTI2024. 06. 18. 6:07
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Robert Golob szlovén és Andrej Plenkovic horvát kormányfő társaságában az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Robert Golob szlovén és Andrej Plenkovic horvát kormányfő társaságában az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az EP-választások eredményét figyelmen kívül hagyva a baloldallal fogott össze az Európai Néppárt” − írta a közösségi médiában Orbán Viktor az uniós vezetők brüsszeli munkavacsorájáról. 

Az európai emberek akaratát ma Brüsszelben figyelmen kívül hagyták

− fogalmazott a miniszterelnök az európai uniós vezetők brüsszeli informális találkozójával kapcsolatban.

Orbán Viktor szerint ugyanis az európai választások eredménye egyértelmű: a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret vesztettek.

Az EPP viszont ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végül összefogott a szocialistákkal és a liberálisokkal: ma alkut kötöttek, és felosztották egymás között az EU vezető tisztségeit

– mutatott rá.

„Nem érdekli őket a valóság, nem érdekli őket az európai választások eredménye, és nem érdekli őket az európai emberek akarata. Ne legyünk naivak: továbbra is támogatni fogják a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz–ukrán háborúba” – tette hozzá. „Mi nem fogunk engedni ennek! Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit, és harcolni fogunk a migráció- és háborúpárti bürokraták ellen” – szögezte le a miniszterelnök.

Szinte egész Európa Brüsszelre figyelt, ahol első alkalommal ültek össze a június 9-i európai parlamenti választások óta a tagállamok vezetői, hogy egy informális találkozón döntsenek arról, kik vezessék a legfontosabb uniós intézményeket, azaz az Európai Tanácsot, az Európai Bizottságot, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a személyéről is döntöttek volna a tervek szerint. Kedd hajnalba Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben arról beszélt, nem születetett politikai megállapodás arról, kik kapják meg a három tisztséget. Újságíróknak nyilatkozva közölte: noha megállapodás nem született az uniós csúcsvezetők személyéről, a soron kívüli munkavacsora jó alkalom volt a véleménycserére, az európai parlamenti választások eredményének áttekintésére és a tagállami vezetők hivatalos, jövő hét második felére tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának előkészítésére.

Az informális találkozó célja nem az, hogy döntés szülessen a vezető pozíciókról, hanem az, hogy „mélyreható eszmecserét” folytasson a jelöltekről − mondta.

Az Európai Tanács elnöke kiemelte: a következő héten további egyeztetésekre lesz szükség, hogy az álláspontok közeledjenek, ugyanis a június 27–28-i EU-csúcson szükséges döntést hozni az uniós csúcsvezetők személyéről és előrehaladást kell elérni az Európai Unió stratégiai menetrendjéről, arról, hogy az EU milyen irányvonalat és célokat kövessen a 2024–2029-es időszakban.

Információk szerint Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság jelenlegi elnöke, az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) politikusa a tagállami vezetők legtöbbjének támogatását élvezi. Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök kerülhet, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Hétfő este első alkalommal ült össze az Európai Tanács az európai parlamenti választások után.

Emmanuel Macron francia elnök távozásakor azt nyilatkozta, hogy az uniós vezetői pozíciókról szóló döntésnek „még érnie kell.” Hozzátette, hogy bár nem akar túlzottan optimista lenni, úgy véli, közel van a megállapodás.

Hangsúlyozta azonban, hogy a végleges megállapodásra nem biztos, hogy a június 30-án és július 7-én tartandó francia választások előtt sor kerül. Az uniós parlament Renew frakciójának jövőbeli kilátásairól Macron kiemelte, hogy „a dolgok rendben vannak”, utalva arra, hogy jó esélyei vannak Kaja Kallas észt miniszterelnöknek − akinek pártja e frakció tagja −, hogy őt válasszák kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselőnek.

Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő elmondta, hogy Brüsszelben kétoldalú egyeztetést folytatott a magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta, hogy jó hangulatú volt az egyeztetés, és hozzátette, hogy „óvatosan optimista” azzal kapcsolatban, hogy végül megkapja Magyarország támogatását a NATO-főtitkári tisztségre történő pályázatához.

Luís Montenegro portugál miniszterelnök közölte az újságírókkal, hogy nem folytattak hivatalos megbeszélést arról, hogy a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács következő elnöke mennyi ideig töltse be hivatalát. Diplomáciai források szerint az Európai Néppártnak − az uniós parlament legnagyobb frakciójának − az a célja, hogy 

az Európai Tanács ötéves elnöki mandátumát osszák fel két 2,5 éves szakaszra, és az egyik felét egy néppárti jelölt kapja.

A portugál kormányfő megerősítette, hogy nem született döntés a bizottsági elnök pozícióját illetően, de továbbra is optimista, hogy elődjét, António Costa volt miniszterelnököt választják a tisztség betöltésére. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szerint az Európai Néppárt ereje nőtt a 2019-es választások óta.

A legutóbbi helyzethez képest, a csúcspozíciók elosztásának mérlegelésekor most figyelembe kell venni az EPP erejét

− hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság elnökéről szóló végleges javaslatot Charles Michel az Európai Parlament (EP) elé terjeszti majd, ahol az EP-képviselők abszolút többségének, azaz a 720 tagú EP-ből legalább 361 képviselőnek a szavazata kell a jelölt megválasztásához. 

Sikeres jelölés esetén az EP a július 16-án kezdődő strasbourgi plenáris ülésén szavazhat.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Robert Golob szlovén és Andrej Plenkovic horvát kormányfő társaságában az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.