Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Ők lehetnek az uniós intézmények új vezetői

Az elkövetkező hetekben négy fontos pozícióról fog döntés születni, kiderül, hogy ki lesz az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai fő képviselője.

Forrás: Politico2024. 06. 16. 11:49
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén 2024. március 22-én. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 17-én informális csúcstalálkozót tartanak, amelynek során a tagállamok állam és kormányfőinek részvételével. Ezen a csúcson kellene megállapodniuk az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökének, valamint a következő külügyi főbiztos személyéről is döntenek. Ez kétfordulós tárgyalássorozat lesz, a folytatást június 27–28-ra tervezik.

Szokatlanul korai konszenzus alakul ki a Politico brüsszeli lap szerint az EU vezetőpozícióira: a német Ursula von der Leyen második ciklusra számíthat az Európai Bizottság elnöke, a portugál António Costa az Európai Tanács elnöke, a máltai Roberta Metsola az Európai Parlament főnöke. az észt Kaja Kallas pedig külpolitikai vezetőként futhat be a lap szerint.

Bár semmi sincs kőbe vésve, az egyezség körvonalait a blokk vezetőinek június 17-én rendezett informális vacsora várja – mondta el nyolc európai tisztviselő és diplomata a Politicónak. 

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén 2024. március 22-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.