Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ma döntenek a tagállami vezetők Ursula von der Leyen sorsáról

Nagy a készülődés Brüsszelben, a belga fővárosban ugyanis egy informális találkozóra gyűlnek össze a tagállamok vezetői hétfőn. A napirendi pontok között olyan fontos kérdések megvitatása szerepel, mint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökeinek, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének személye. Azon túl, hogy vezető uniós politikusok, köztük a botrányaival is ismertté vált Ursula von der Leyen sorsáról születhet döntés, az európai parlamenti választások óta először ülnek össze a tagállamok vezetői.

2024. 06. 17. 14:01
VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leköszönõ elnöke. Fotó: Giuseppe Lami
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül fontos egyeztetésekre kerül sor Brüsszelben hamarosan. A belga fővárosba várják délutánra a tagállamok vezetőit, hogy olyan kérdésekben egyeztessenek, mint a következő öt év politikai céljai, védelem, gazdaság, és mindezeken túl, hogy kik vezessék a kulcsfontosságú uniós intézményeket. Az Európai Tanács oldalán közzétett menetrend szerint ma születhet döntés arról, ki lesz a jövőben az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke, valamint az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő.

A találkozó nemcsak a megvitatandó kérdések miatt fontos: a június 9-i európai parlamenti (EP-) választások óta most ülnek először össze a tagállamok vezetői.

MICHEL, Charles; BORRELL FONTELLES, Josep
Charles Michel, az Európai Bizottság elnöke (balra) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője köszönti egymást 2020. december 10-én. Fotó: Olivier Matthys/MTI/EPA/AP

A Reuters hírügynökség szerint azonban már minden bizonnyal eldöntötték, kik kapják meg a pozíciókat. A cikkben úgy jósolják, Ursula von der Leyen marad a bizottság élén, a Charles Michel vezette Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök kerül, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnököt jelölhetik a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő tisztségére. A tagállami vezetők tervek szerint a június 27–28-i csúcstalálkozón erősítik meg döntésüket, utána pedig az EP testületének adják át a stafétát, melynek feladata, hogy a jelölteket – akiket minden bizonnyal hétfőn informálisan kiválasztanak – jóváhagyja. Előrejelzések szerint a bizottság elnökének személyéről július 15-én fognak szavazni.

A Financial Times brit gazdasági lapnak névtelenséget kérő uniós diplomaták arról beszéltek, biztosra vehető, hogy Von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke.

„Senki sem beszél más eredményről” – hangsúlyozták. Az EP-ben ugyanis az Európai Néppárt kapta a legtöbb mandátumot, ami azt is jelzi, a testület feltehetően megadja a támogatást a bizottság jelenlegi elnökének egy újabb ötéves mandátumra. A diplomaták azonban azt is elárulták, a másik két pozíció jelöltje még korántsem biztos, legalábbis nem annyira, mint Von der Leyen újraválasztása.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.