Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Iszlamista terrortól tartanak Németországban

Jelentősen megnőtt Németországban az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetettség az előző évekhez viszonyítva – közölte a német belföldi hírszerzőszolgálat.

Forrás: MTI2024. 06. 11. 10:15
After the knife attack in Mannheim - commemoration
Mannheim: Rendőrök állnak a piactéren a késes támadásban meghalt rendőrre emlékezve. (Fotó: BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenyegetettség növekedésének számos oka van – mondta el Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés vezetője, kiemelve ezek közül a radikalizálódott személyek okozta fenyegetést. 

Az okok között sorolta fel a szélsőséges tálibok térnyerését az afganisztáni hatalomátvételük óta, valamint azt, hogy Pakisztánban és Afganisztánban megerősödött az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) elnevezésű terrorista csoport.

A „radikalizálódási spirál” továbbgyűrűzésében a skandináviai Korán-égetések és Izraelnek a palesztin szélsőséges, Hamász elleni katonai műveletei is szerepet játszottak Haldenwang szerint.

A Hamász terrorista támadása után a Közel-Keleten kialakult helyzet nyilvánvalóan megnövelte az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetést

 – szögezte le.
Magyarázata szerint Németországra azért irányul jobban a dzsihadisták figyelme, mert az Egyesült Államokkal együtt Izrael legfontosabb támogatói között tartják számon.

Májusban egy 25 éves afgán férfi a Pax Europa iszlámellenes mozgalom mannheimi megmozdulásán öt embert sebesített meg késsel, egyikük, egy rendőr később belehalt sebeibe. A nyomozás szerint a támadás oka a szélsőséges iszlamizmushoz köthető.

Haldenwang a jelenlegi biztonsági helyzetet nagyon feszültnek nevezte, és hozzáfűzte, hogy a német hírszerző szolgálatok nem becsülik alá az iszlamista terrorizmus fenyegetését.
Németországnak jelenleg három nagy kihívással: az iszlamista terrorizmus fenyegetésével, a társadalmi feszültségeket fokozó jobboldali szélsőségesek előretörésével, valamint külföldi országok kémtevékenységével és befolyásszerzésével kell szembenéznie – emelte ki a hírszerzési főnök, megjegyezve, hogy mindezek mellett nem lehet elfeledkezni az egyre erőszakosabb baloldali szélsőségesek jelentette fenyegetésről sem.

Borítókép: Mannheimben rendőrök állnak a piactéren a késes támadásban meghalt társukra emlékezve (Fotó: Bernd Weissbrod/DPA/DPA Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.