Kisorsolták az első amerikai elnökjelölti televíziós vita lebonyolításának részleteit

Érmefeldobással döntötték el a június 27-re tervezett első amerikai elnökjelölti televíziós vita lebonyolításának több részletét csütörtökön.

Forrás: MTI2024. 06. 21. 6:11
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CNN hírtelevízió lebonyolításában tartott kilencvenperces vitát illető sorsolás Joe Bidennek kedvezett, ezért kampánystábja dönthette el, hogy a pódiumot akarja-e választani vagy a záró felszólalás sorrendjét.

Ennek alapján a hivatalban lévő elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt tanácsadói azt részesítették előnyben, hogy Joe Biden számára a televízióstúdióban elhelyezett két pódium közül választanak. Így a nézők Joe Bident a képernyő jobb-, míg Donald Trumpot a baloldalán láthatják majd.

Donald Trumpot, a republikánusok nem hivatalos elnökjelöltjét az utolsó megszólalás joga illeti majd a vitában.

A demokrata és republikánus kampánystábok már korábban megegyeztek a vita lebonyolításának szabályaiban, amelyek szerint a kilencvenperces vitában a két jelölt állni fog, és nem használhat előre elkészített jegyzeteket. A pódiumnál csak egy üres jegyzettömb és toll, valamint víz áll majd rendelkezésükre.

Az Atlantából sugárzott vitán a stúdióban nem lesz közönség, a moderátorok elnémítják annak a jelöltnek a mikrofonját, aki nem kapott szót.

A politikai vitaműsort két reklámblokk szakítja majd meg, de ez alatt az idő alatt a jelöltek nem kommunikálhatnak tanácsadóikkal. A vita június 27-én, helyi idő szerint este kilenc órakor kezdődik, ami magyarországi idő szerint hajnali három óra.

Donald Trump és Joe Biden második országos televíziós vitája a tervek szerint szeptember 10-én lesz, az ABC televízió stúdiójában, szintén élő közönség nélkül.

A két jelölt támogatottsága a legfrissebb országos felmérések szerint kiegyenlített, ami azt jelenti, hogy Joe Bidennek az elmúlt hetekben sikerült ledolgoznia kismértékű hátrányát Donald Trumppal szemben. Szerdán jelent meg a Fox News június 14-17. között készült közvélemény-kutatása, amelynek alapján országosan a regisztrált szavazók ötven százaléka Joe Bident, míg 48 százalék Donald Trumpot támogatja. Egy hónappal korábban ugyanez a felmérés 49:48 arányú Donald Trump-vezetést mutatott.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.