A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Körvonalazódik az összefogás a francia jobboldalon?

Felgyorsultak az események Franciaországban, miután Emmanuel Macron francia elnök vasárnap éjjel előre hozott nemzetgyűlési választásokat hirdetett. A bal- és a jobboldalon egyaránt körvonalazódnak a lehetséges együttműködések.

2024. 06. 11. 9:28
Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt frakcióvezetője
Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt frakcióvezetője (Fotó: MTI/AP/Thomas Padilla)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője találkozott unokahúgával, Marion Marechallal. Ez eddig nem lenne hír, de a két politikus valószínűleg egy esetleges összefogásról egyeztetett. Marechal korábban maga is a Nemzeti Tömörülés képviselője volt, azonban átpártolt Eric Zemmour Visszahódítás pártjához, amelynek listavezetője volt az európai parlamenti választáson.

Le Pen a találkozó után adott televíziós interjújában elmondta, hogy több politikai vezetővel is találkozik az együttműködés lehetősége kapcsán, de arról nem beszélt, hogy sikerült-e megállapodásra jutnia Marechallal. Az is kétséges, hogy hogyan állna a kérdéshez Zemmour. A Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella mindenesetre dicsérte Marechal „konstruktív hozzáállását".

Ha a két pártnak sikerülne megegyeznie, az akár az Európai Parlamentre is hatással lehet, ugyanis közelebb hozhatná egy jobboldali „szupercsoport” megalakulását a jelenlegi ECR és ID frakciókból – mutat rá  a Politico brüsszeli hírportál.

Marine Le Pen a Köztársaságiakkal való együttműködésre is nyitottnak mutatkozott. Mint elmondta, hajlandó elállni attól, hogy a Köztársaságiak ellenében állítson jelölteket a pártja.

Eközben a baloldalon négypárti összefogás körvonalazódik. Hasonlóra már volt példa a két évvel ezelőtti nemzetgyűlési választások kapcsán, de később az együttműködés szétesett, és az európai parlamenti választásoknak már külön-külön vágott neki a Szocialista Párt, a Kommunista Párt, a Zöldek és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország.

Egy új népfront megalakítását szorgalmazzuk, amely példa nélküli formában egyesíti a humanista, szakszervezeti, egyesületi és polgári baloldali erőket

– idézi a pártok közös közleményét az MTI tudósítása.

A baloldali pártok egyúttal felszólították választóikat, hogy csatlakozzanak az öt nagy szakszervezet (CGT, CFDT, UNSA, FSU és Solidaires) által a hétvégére meghirdetett demonstrációhoz. Hétfő este már több nagyvárosban voltak megmozdulások. Párizsban több ezren, elsősorban fiatalok gyűltek össze a République téren, a rendőrség szerint Marseille-ben 2200-an, Rennes-ben 2500-an, Bordeaux-ban 1500-an, Montpellier-ben és Besanconban ezren tüntettek.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt frakcióvezetője (Fotó: MTI/AP/Thomas Padilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.