Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Le Penék vezetnek, Macron a harmadik helyen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával.

2024. 06. 30. 21:03
LE PEN, Marine
Hénin-Beaumont, 2024. június 30.
Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt nemzetgyûlési frakcióvezetõje szavazni érkezik az elõrehozott parlamenti választások elsõ fordulójában az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen 2024. június 30-án. A több mint 49 millió választópolgár a francia parlament, a nemzetgyûlés alsóházának 577 képviselõjét választja meg öt évre.
MTI/AP/Thibault Camus
Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint 

a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával. 

A radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség második helyen végezhetett mintegy 29 százalékos támogatottsággal, míg Emmanuel Macron francia elnök centrista tábora a szavazatok 20,5-23 százalékát tudhatja magáénak.

Az Elabe BFM TV televízió számára elvégzett becslése szerint a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyhez juthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot előlegezett meg a France Television megbízásából elvégzett előrejelzésében.

A francia alsóházban 289 mandátumra van szükség az abszolút többséghez.

A Le Figaro francia lap arról is ír, hogy 

kiugróan magas a részvételi arány a választáson.

Az Ifop becslései szerint a parlamenti választások első fordulójában 67 százalékos lesz a választási részvétel. Ez majdnem húsz százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi, 2022-es választáson (47,7 százalék).

Délután 5 órakor már 59,39 százalékos volt a részvételi arány a belügyminisztérium szerint, ami ismét nagyon nagy emelkedés a 2022-es évhez képest (39,42 százalék). 

Borítókép: Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt nemzetgyűlési frakcióvezetője szavazni érkezik az előre hozott parlamenti választások első fordulójában az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen 2024. június 30-án (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.