Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Macron lemondásáról friss hírek jelentek meg

Emmanuel Macron a Le Figaro magazinnak beszélt a közelgő francia választásokról, miközben egyes hírforrások szerint lemondását fontolgatja a köztársasági elnök.

Forrás: Le Figaro2024. 06. 11. 14:27
Emmanuel Macron francia elnök átsétál a főudvaron. Fotó: Amaury Cornu Forrás: Hans Lucas/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti (EP-) választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) nagy arányú győzelmet aratott, az Emmanuel Macron francia elnök által fémjelzett centrista pártszövetség pedig messze lemaradva a második helyen végzett. Erre válaszul az államfő bejelentette a francia nemzetgyűlés feloszlatását. Macron meg van győződve arról, hogy a most kezdődő parlamenti választások kampánya be fogja bizonyítani, hogy Le Pen pártja nem áll készen a kormányzásra, írt erről a Le Figaro.

Azért megyek oda, hogy győzzek!

– fogalmazott a köztársasági elnök a júniusra kitűzött választásokkal kapcsolatban.

A franci lap azt írta, Macron hétfő délután egy repülőgépen adta az interjút, a cikk szerint az EP-választási vereség és a nemzetgyűlés feloszlatása ellenére derűlátónak tűnt a köztársasági elnök.

Macron magyarázatot adott arra is, miért írt ki választásokat: közölte, nem tudott megegyezésre jutni arról, hogyan ne függjön tovább a törékeny relatív többségtől, így ezzel a lépéssel próbálja rákényszeríteni a képviselőket a tisztánlátásra. A Le Figaro viszont kiemelte, minden bizonnyal Le Penék győzelme vezetett a döntéshez. A feloszlatás után már hírek kezdtek arról is terjedni, Macron lemond az elnöki tisztségről, ám a hozzá közel álló források cáfolták mindezt.

Az Europe 1 rádió korábban azt közölte, hogy Macron a lemondás lehetőségéről beszélt abban az esetben, ha rossz eredményt ér el a közelgő előre hozott választásokon.

A francia választások első fordulóját június 30-án fogják megtartani, a másodikat július 7-én rendezik. Az új választások toronymagas esélyese a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés párt.

Az eddigi elemzések azt mondták, hogy ennek azért nincs értelme Macron számára, mert ugyanolyan patthelyzet fog kialakulni. Ez most is létező forgatókönyv a francia elnöknek, és egyáltalán nem kizárt, hogy nem sikerül többséget alkotó parlamenti pártot létrehoznia a francia Nemzetgyűlésben a három hét múlva esedékes szavazáson.

– fejtette ki lapunknak korábban egy szakértő. 

„Emmanuel Macron elnök már 2022-ben sem kapta meg a többséget a Nemzetgyűlésben, ezért ez a kérdés azóta sokszor napirendre került” – mondta el Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője. Emmanuel Macronnak most nincs sok esélye arra, hogy jó eredményt érjen el, így ez a patthelyzet nem valószínű, hogy változást tud hozni, hangsúlyozta a szakértő.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök átsétál a főudvaron (Fotó: Hans Lucas/AFP/Amaury Cornu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.