Megszólalt a dán miniszterelnök az ellene elkövetett támadás után

Mette Frederiksen dán kormányfő a múlt héten a nyílt utcán ellene elkövetett támadás után adott első interjújában, kedden elmondta, hogy még nem heverte ki a megrázkódtatást. – Még nem vagyok teljesen a régi – fogalmazott.

Forrás: MTI2024. 06. 12. 8:48
FREDERIKSEN, Mette
Koppenhága, 2024. május 15. Mette Frederiksen dán miniszterelnök a 60. születésnapját ünneplõ Lars Lokke Rasmussen dán külügyminisztert köszönti Koppenhágában 2024. május 15-én. MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard Fotó: Ida Marie Odgaard
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DR dán műsorszolgáltatónak nyilatkozva hozzáfűzte, hogy lábadozás közben már dolgozik, főként az irodájában, és minden feladatát el tudja látni miniszterelnökként.

Úgy éreztem emberileg, mintha engem támadtak volna meg, de nincs kétségem afelől, hogy a miniszterelnök volt az, akit eltaláltak

 – idézte a BBC News a kormányfőt, aki a dán politikai élet megváltozott hangneméről szólva azt is hozzátette, az őt ért támadás valójában „mindannyiunkat” érte.

A 46 éves kormányfőt pénteken este, két nappal az európai parlamenti választások előtt egy férfi ütötte meg Koppenhága központjában, és az ütéstől kisebb nyakrándulásos sérülést szenvedett.

A rendőrség azonnal őrizetbe vette a 39 éves gyanúsítottat, aki az ellene felhozott vád szerint a felkarján ütötte meg a miniszterelnököt. A Ritzau dán hírügynökség jelentése szerint a férfi, aki lengyel állampolgár és hosszú ideje él Dániában, a tette elkövetésekor ittas volt, és más drogok hatása alatt állt.

A gyanúsított, akit szombaton állítottak bíróság elé közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, tagadta a bűnösségét, azt állította, hogy semmi baja Frederiksennel, akit igazán jó miniszterelnöknek nevezett. 

Mint mondta: nagyon meglepte, hogy összetalálkozott vele az utcán. Az ügyet vizsgáló rendőrség szerint a férfi tettének nem volt politikai motivációja.


Borítókép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök a 60. születésnapját ünneplő Lars Lokke Rasmussen dán külügyminisztert köszönti Koppenhágában 2024. május 15-én (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.