Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Putyin: Oroszország prioritása a stratégiai partnerség megerősítése Vietnámmal

Megkezdődtek az orosz–vietnámi tárgyalások Hanoiban.

Forrás: MTI2024. 06. 20. 9:14
PUTYIN, Vlagyimir; TO LAM
To Lam vietnami elnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfõt Hanoiban 2024. június 20-án. Fotó: Nhac Nguyen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország prioritása a stratégiai partnerség megerősítése Vietnámmal – jelentette ki csütörtökön Hanoiban a hivatalos látogatáson tartózkodó orosz államfő. A To Lam vietnámi államfővel az elnöki palota nagytermében kezdett megbeszéléseik előtt nyilatkozva az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy ezekben a napokban ünneplik a baráti kapcsolatok alapjairól szóló szerződés 30. évfordulóját. Szólt arról, hogy országaik között fokozatosan fejlődnek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok. Tavaly a kereskedelmi forgalom nyolc százalékkal nőtt.

To Lam hangoztatta, hogy országa szeretné fellendíteni a kapcsolatait Oroszországgal. Egyben gratulált Putyinnak tavaszi újraválasztásához, és méltatta Oroszország eredményeit, köztük a „belpolitikai stabilitást”.

Az orosz elnök a kormányzó Vietnámi Kommunista Párt lapjában megjelent véleménycikkben köszönetet mondott Hanoinak az Ukrajnával kapcsolatos „kiegyensúlyozott” hozzáállásáért. Oroszország és Vietnám „hasonlóan” értelmezi az ázsiai-csendes-óceáni helyzetet is – érvelt. Hangoztatta: tiszteletben tartja a regionális blokkal, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével folytatott párbeszédet, amelyben szerinte Vietnám aktív szerepet játszik.

Moszkva a vietnámi háború idején fegyvereket szállított kommunista szövetségesei számára, és továbbra is ad el fegyvereket és katonai felszereléseket Vietnámnak.

Putyin csütörtökön a kora reggeli órákban érkezett Hanoiba Észak-Koreából, ahol védelmi megállapodást írtak alá Moszkva és Phenjan között. Kína és Észak-Korea után a délkelet-ázsiai ország a harmadik, amelyet Putyin meglátogat, mióta májusban beiktatták ötödik hivatali idejére. Az orosz elnök vietnámi látogatása bírálatokat váltott ki az Egyesült Államok részéről, amely tavaly felújította diplomáciai kapcsolatait Hanoival, és immár Vietnám legfontosabb exportpiaca.

Borítókép: To Lam vietnámi elnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfőt Hanoiban 2024. június 20-án (Fotó: MTI/EPA/AFP/Nhac Nguyen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.