Vita alakulhat ki a francia uniós biztos személye körül

Pár nap múlva lesz az előre hozott parlamenti választások első fordulója Franciaországban, melynek következtében megtörténhet, hogy az államfő más politikai párthoz fog tartozni, mint a parlamenti többség.

Forrás: Politico2024. 06. 25. 19:52
Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke Marine Le Pennek, a párt vezéralakjának társaságában távozik párizsi sajtóértekezletéről 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előrehozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak. Forrás: MTI/AP/Christophe Ena
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi választók kevesebb mint egy hét múlva, június 30-án újra választanak, ez alkalommal a háborúpárti Emmanuel Macron francia elnök által kiírt előre hozott parlamenti választások első fordulójában, miután pártja, a Reneszánsz csúfos kudarcot vallott az európai parlamenti választásokon. Ha a közvélemény-kutatások pontosnak bizonyulnak, a jobboldali ellenzék, a Nemzeti Tömörülés (RN) ismét elsöprő győzelmet arathat.

A Politico brüsszeli hírügynökség kérdésére válaszolva egy hétfői sajtótájékoztatón Jordan Bardella, az RN elnöke azt nyilatkozta, hogy még gondolkodik, kit javasolna a következő francia biztosnak Brüsszelbe, amennyiben pártja többséget szerez és az új kormány élére kerül. Az Európai Bizottságot alkotó biztosi testületben összesen 27 biztos tevékenykedik, mindegyik uniós országból egy.

A biztosnak meg kell felelnie annak az igényünknek, hogy a francia érdekeket megvédjük az Európai Bizottságon belül

– mondta Jordan Bardella.

Macron többször is kijelentette, hogy nem fog lemondani, még akkor sem, ha az RN megnyerné a parlamenti választásokat. Ha azonban a jobboldal és szövetségesei megszerzik a többséget, az elnök arra kényszerülhet, hogy Bardellát nevezze ki miniszterelnöknek.

Továbbá, mivel Franciaország is csak egy biztost nevezhet ki, nem teljesen egyértelmű, hogy kinek a hatáskörébe tartozik ez a döntés, de Bardella úgy véli, hogy a választás az övé:

A javaslat megtételének felelőssége a kormányé

– mondta, majd hozzátette: 

Ez lesz az első a döntéseink között.

Ám a Macronhoz közel álló személyek úgy gondolják, hogy továbbra is az elnök lenne jogosult ilyen döntések meghozatalára, mivel az államfő Franciaország képviselője az Európai Tanácsban.
Borítókép: Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke Marine Le Pennek, a párt vezéralakjának társaságában távozik párizsi sajtóértekezletéről 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előre hozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.