Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

89 migráns holttestét emelték ki az Atlanti-óceánból

A mauritániai parti őrség 89 migráns holttestét hozta fel az Atlanti-óceánon hétfőn felborult hajóból. Kilenc embert – köztük egy ötéves kislányt – sikerült kimenteni, de többtucatnyian eltűntek.

Forrás: BBC2024. 07. 05. 21:57
A szomáliai migránsokat átszállítják a jemeni Shabwah tartomány egyik helyi központjába, miután 2024. június 11-én túléltek egy tengeri balesetet, amikor az általuk utazott hajó felborult. Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túlélők szerint a hajó – egy hagyományos halászhajó – a múlt héten indult útnak a szenegáli–gambiai határvidékről 170 emberrel a fedélzetén, és Mauritánia délnyugati partjainál borult fel, írja a BBC.

2024. március 6-án, a Sao Vicente szigetén található Mindelóban készült fénykép egy pirogut ábrázol, amely 2024. március 4-én zátonyra futott tizenegy Maliból érkező migránssal. (Fotó: AFP/Queila Fernandes)

Mauritánia a Nyugat-Afrikából Európába igyekvő migránsok egyik legfontosabb tranzitállomása, tavaly több ezer hajó indult el az országból. A veszélyes útvonal leggyakoribb célpontja a spanyolországi Kanári-szigetek. A spanyol kormány szerint tavaly közel 40 000 menekült érkezett oda, ami az előző évi szám kétszerese.

A migránsok, akik kétségbeesetten próbálnak Európába jutni, gyakran túlterhelt hajókon utaznak.

A Ca-minando Fronteras jótékonysági szervezet becslése szerint 2024 első öt hónapjában több mint 5000 migráns halt meg, miközben megpróbált Spanyolországba jutni a tengeren keresztül.

Áprilisban az EU 210 millió euró támogatást nyújtott Mauritániának, amelyből csaknem 60 millió eurót az Európába irányuló, papírok nélküli migráció elleni küzdelemre fordít.

Borítókép: A szomáliai migránsokat átszállítják a jemeni Shabwah tartomány egyik helyi központjába, miután 2024. június 11-én túléltek egy tengeri balesetet, amikor hajójuk felborult (Fotó: AFP)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.