A képviselőház előtt kell felelnie a Trump elleni merényletért a titkosszolgálat vezetőjének

Ma felel az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletkísérlettel kapcsolatos kérdéseire Kimberly Cheatle, az amerikai titkosszolgálat vezetője. Cheatle elfogadhatatlannak nevezte a történteket, lemondani azonban nem hajlandó.

Forrás: Fox News2024. 07. 22. 13:14
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beidézte az amerikai képviselőház felügyeleti bizottsága Kimberly Cheatle-t, a titkosszolgálat vezetőjét, hogy feltehessék neki a Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt elleni merényletkísérlettel kapcsolatos kérdéseiket – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Az amerikaiak válaszokat követelnek Kimberly Cheatle igazgatótól a titkosszolgálat történelmi jelentőségű biztonsági mulasztásairól, amelyek Trump elnök elleni merényletkísérlethez, egy ártatlan áldozat meggyilkolásához és a tömegben tartózkodók sérüléséhez vezettek. Várjuk Cheatle igazgató asszony július 22-én, hétfőn esedékes tanúvallomását, hogy megteremtse az amerikaiak által megérdemelt átláthatóságot és elszámoltathatóságot

– fogalmazott James Comer képviselő, a bizottság vezetője, aki a titkosszolgálat vezetőnek küldött idézésében az átláthatóság hiányát is felrótta a szervezetnek.

Cheatle pénteken szóvivőjén keresztül jelentette be, hogy eleget tesz az idézésnek, és ma válaszol a képviselők kérdéseire.

A merényletkísérlet után nem csupán a republikánus, de egyes demokrata politikusok is hangot adtak kétségeiknek a titkosszolgálat teljesítményével kapcsolatban.

Szerintem nagyon sok kérdésre kell választ adni, és nem tudom, ki a hibás. Nem tudom, hogy mik a hibák, egyértelműen tudom, hogy voltak hibák. De derítsük ki, ki a felelős, és aztán az embereket felelősségre kell vonni

– vélekedett Tom Emmer republikánus képviselő.

Az egyik első reakcióm, amikor a televízióban láttam, a düh volt – hogyan történhetett ez? Hogyan juthat egy fegyveres személy egy olyan háztetőre, amely a színpadra néz, ilyen közel a volt elnökhöz?

– tette fel a sokakat foglalkoztató kérdést párttársa, Richard Hudson.

Cheatle ugyan elfogadhatatlannak nevezte a Pennsylvaniában történteket, lemondani azonban a kritikák ellenére sem hajlandó.

A Donald Trump elleni merényletkísérletet nem csupán a felügyeleti, de a belbiztonsági bizottság is vizsgálja, amely meghallgatást hívott össze és dokumentumokat kéretett be. 
Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.