Békemisszió: ezt üzente a világ vezető hatalmainak az Orbán Viktorral tárgyaló kínai elnök

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke békemissziója részeként Pekingbe látogatott. Orbán Viktor következő állomása Washington lesz.

2024. 07. 08. 10:05
HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Kínában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította a világ vezető hatalmait, hogy segítsék Oroszországot és Ukrajnát a közvetlen párbeszéd és tárgyalások újraindításában – közölte a kínai CCTV-re hivatkozva az AP amerikai hírügynökség. Mint arról lapunk korábban beszámolt, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyeztetett ma a kínai vezető.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor békemissziója részeként érkezett Kínába, miután a múlt héten Oroszországban és Ukrajnában járt, hogy megvitassa az ukrajnai békés rendezés kilátásait.

A nemzetközi közösségnek feltételeket kell teremtenie, és segítséget kell nyújtania a két fél számára a közvetlen párbeszéd és tárgyalások folytatásához – mondta Hszi Orbánnak, hozzátéve: 

csak akkor jöhet létre a tűzszünet ebben a konfliktusban, ha az összes nagyhatalom pozitív, nem pedig negatív energiát fejt ki.

Hszi a találkozó során gratulált Orbán Viktornak az Európai Unió soros elnökségének átvételéhez és nagyra értékelte a magyar kormányfő erőfeszítéseit az ukrajnai válság politikai rendezésének előmozdítására, kifejezve emellett Peking készségét arra, hogy az ügyben továbbra is kapcsolatban maradjon Budapesttel – közölte a kínai külügyi tárca.

A kínai elnök hangsúlyozta, hogy a mielőbbi tűzszünet és a politikai rendezés minden fél érdeke, és kijelentette, hogy „a helyzet lecsillapítása a legfontosabb, három elv betartásával: a harctér nem terjedhet tovább, a harcok nem eszkalálódhatnak, és egyik fél sem szíthatja tovább a helyzetet”.

A kínai államfő elmondta továbbá, hogy jövőre lesz Kína és az Európai Unió közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója, és hozzátette, hogy a két fél között nincs geopolitikai ellentmondás vagy alapvető érdekellentét, ezért szerinte továbbra is elkötelezettnek kell maradniuk az együttműködés mellett.

„Remélhetőleg Magyarország mint az Európai Unió soros elnöke, pozitív szerepet fog játszani a Kína-EU kapcsolatok szilárd és stabil fejlődésének előmozdításában és a konstruktív párbeszéd elősegítésében” – fogalmazott.

A CCTV szerint Orbán méltatta Kína „konstruktív és fontos kezdeményezéseit” a béke elérése érdekében, Pekinget pedig a globális turbulencia közepette stabilizáló erőnek minősítette.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor folytatja a békemisszióját, következő állomása Washington lesz. Ezt a Fidesz közösségi oldalán jelentette be a kormánypárt.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j3) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (b4), valamint Máté János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkár (b5) és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (b). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)


 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.