Balhé az Európai Parlamentben, kidobták a román képviselőt + videó

Nem tudott botrány nélkül eltelni a júliusi plenáris Strasbourgban, több incidens is megnehezítette a mai vitát. Kemény bírálatokat kapott a háborúpárti Ursula von der Leyen a képviselőktől. Az egyik román EP-képviselőt kidobták az ülésről.

2024. 07. 18. 11:43
VON DER LEYEN, Ursula; SOSOACA, Diana
Strasbourg, 2024. július 18. Diana Iovanovici-Sosoaca, az S.O.S. Romania párt független európai parlamenti képviselõje ikonokat mutat fel az EP plenáris ülésén, mielõtt a képviselõk megválasztják az Európai Bizottság elnökét Strasbourgban 2024. július 18-án. A képviselõk Ursula von der Leyenrõl, a bizottság eddigi elnökérõl, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjérõl szavaznak. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen beszédét követően vita volt az Európai Parlament strasbourgi épületében. Viszont nem mindenki tudta elmondani a véleményét a pár perces időkeretben. Hayer Valerie beszédét Diana Sosoaca román politikus szakította félbe, majd Roberta Metsola kérésére ki is vezették az ülésről. 

A jobboldali román képviselő azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy tönkretette Romániát azzal, hogy segítséget nyújt Ukrajnának, sőt felszólította jelenlévőket arra, hogy állítsák le a Kijevnek szánt fegyverszállításokat. 

Elpusztítottátok Romániát, az összes út elpusztult, a románok elszegényedtek attól, hogy megállás nélkül segítenek az ukránoknak

–mondta, hozzátéve, hogy tárgyalt a háború befejezéséről Moszkvával, mivel Oroszország „az egyetlen fél, amely hajlandó a békéről tárgyalni.”

Embereket öltél, jogom van beszélni

– kiabálta a román politikus, a vád Ursula von der Leyen ellen irányult. 

Hány kolléga kell ahhoz, hogy kikísérjék az ülésteremből? Azt hiszem, eleget beszélt

– mondta az Európai Parlament vezetője. 

Az SOS párt vezetőjét a képviselők tapsa közepette kísérték ki a plenáris teremből. 

Az EP folyosóján Sosoaca azt mondta újságíróknak, hogy Brüsszel a „sátán háza".

Nem ez volt az egyetlen feszült pillanata a vitának. Ewa Zajaczkowska lengyel politikus keményen odaszólt Ursula von der Leyennek: 

Az Európai Bizottság elnökévé választása az előző ciklusban óriási hiba volt… Ön az arca az európai zöldmegállapodásnak, amely tönkreteszi az európai gazdaságot és mezőgazdaságot! Tartsa távol a kezét Lengyelországtól!


Borítókép: Diana Iovanovici-Sosoaca, az S.O.S. Romania párt független európai parlamenti képviselője ikonokat mutat fel az EP plenáris ülésén, mielőtt a képviselők megválasztják az Európai Bizottság elnökét Strasbourgban 2024. július 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.