Csak a feszültséget növeli Norvégia lépése

Nem tartják jó ötletnek az orosz politikusok Norvégia törekvését, hogy fokozza a katonai jelenlétet az ország északi, Oroszországgal határos részén. Marija Zaharova külügyi szóvivő szerint a biztonság helyett inkább csak a feszültséget fokozza a skandináv ország.

Forrás: TASZSZ2024. 07. 20. 14:39
Az orosz külügyminisztérium honlapján közreadott videofelvételrõl készített képen Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő
Az orosz külügyminisztérium honlapján közreadott videofelvételrõl készített képen Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenkező hatást fogja kiváltani Norvégia lépése, amely szerint az Oroszország murmanszki régiójával határos Finnmark megye operatív parancsnokságának vezetése azt javasolta, hogy a NATO katonai tevékenységére és gyakorlataira vonatkozó korlátozások határát 65 kilométerrel keletebbre helyezzék át. A norvégok azzal érvelnek, hogy ezáltal stratégiailag előnyösebb területeket használhatnának a szövetség katonai kiképzési tevékenységeihez, azonban Oroszország szerint a lépés inkább csökkenteni, semmint növelni fogja a skandináv ország biztonságát.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Többször is nyilatkoztunk erről a témáról annak kapcsán, hogy Norvégia növeli katonai felkészültségét, fokozza a gyakorlatok és a szövetségeseket érintő műveleti tevékenységek intenzitását, erősíti a NATO jelenlétét az Északi-sarkvidéken. Megfigyeltük, hogy Norvégia északi, az orosz–norvég határral szomszédos régiói fokozatosan az észak-atlanti szövetség jól felfegyverzett és megerősített előőrsévé alakulnak át

− idézi a TASZSZ orosz hírügynökség Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szavait.

Ezzel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy Norvégia északi részének militarizálása nem a biztonság növeléséhez fog vezetni, hanem éppen az ellenkező hatást váltja ki, a feszültségek eszkalálódását idézi elő

− mondta Zaharova, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fenyegeti Norvégiát.

Norvégia nemrég tette közzé hosszú távú védelmi programját, amelynek keretében többek között légvédelmi és tüzérségi egységgel erősíti meg az északi Finnmark megyében szolgáló erőit. A norvég kormány szerint egy külön dandár kialakításával Finnmarkban jelentősen megerősödik a harci erő, a kitartás és a szövetségesekkel való együttműködési képesség az ország legészakibb részén – írja a Radio Canada International kanadai rádióállomás.

Borítókép: A videófelvételről készített képen Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.