Elmaradt az Orbán-ellenes hangulatkeltés a román médiában

Így reagált a román média Orbán Viktor tusványosi beszédére.

2024. 07. 27. 14:40
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor Oroszország védelmére kelt Tusnádfürdőn – számolt be címében az egyik legolvasottabb román hírportál. A Digi24 ezt a következtetést abból vonja le, hogy a miniszterelnök a szabadegyetemen elhangzott beszédében egyebek mellett azt mondta, a Nyugat szétesőben van, nem viselkedik racionálisan. 

Több román médium címben emelte ki Orbán Viktor kijelentését, miszerint idén nem kapott diplomáciai demarsot Bukarestből, látogatását sem övezte olyan nagy felhajtás, mint az előző évben. A miniszterelnök nyilván arra is ulalt ezzel, hogy ezúttal elmaradt a magyarellenes provokáció. Mihai Tîrnoveanu, a tavalyi román nacionalista tüntetés szervezője két nappal az esemény előtt Facebook-oldalán közölte: inkább otthon marad családja körében.

Remélem, hogy villámlik majd, dörög és zuhog az eső, hogy megtisztítsa Romániát minden rossztól

– zárta bejegyzését a Nép Útja nevű szervezet vezetője. Kívánsága nem vált valóra, Orbán Viktor előadása alatt mindvégig sütött a nap Tusványoson. 

Az Agerpres hírügynökség arról számolt be, hogy több mint hétezren regisztráltak Orbán Viktor magyar kormányfő szombati tusnádfürdői beszédére, s a szervezők szerint bizonyos személyek regisztrálását biztonsági okokból elutasították.

A román sajtó ugyancsak nagy teret szentelt a tusnádfürdői beszédet megelőző magyar–román kormányfői találkozónak, amit egyébként a magyar miniszterelnök is méltatott előadásában. A bukaresti egyeztetésről  a tusnádfürdői szabadegyetem két kerekasztal-beszélgetésén is szó volt. Az egyiken Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségének (RMDSZ) elnöke azt mondta: a pénteki találkozón úgy látta, határozottan javultak a román–magyar kapcsolatok a múlt évi találkozóhoz képest.

Szinte azt mondhatnám, hogy baráti beszélgetés volt

– jegyezte meg Kelemen Hunor. Egy másik panelen Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt mondta, „az RMDSZ azt akarja elérni, hogy értse meg a román politikum: Románia és Magyarország viszonya az erdélyi magyar községen keresztül vezet”. Hozzátette: „jó úton haladunk, volt egy jelentős elmozdulás jó irányba”. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.