Demokrácia brüsszeli módra, teljesen figyelmen kívül hagyják a választások eredményeit

A németországi baloldali kormánypártok „határzárat” követeltek az Európai Parlamentben a Patrióták Európáért képviselőcsoport ellen.

Forrás: Brussels Signal2024. 07. 12. 8:53
DOSTÁLOVÁ, Klára; GARRAUD, Jean-Paul; GÁL Kinga; STÖTELER, Sebastiaan
Megalakult a Patrióták Európáért EP-frakciója Fotó: Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociáldemokrata párt (SPD) és a zöldek vezető személyiségei egy „tűzfal” felállítását követelték az EP-ben, amelynek célja, hogy az immár harmadik legnagyobb frakció ne juthasson kulcsfontosságú hatalmi pozíciókba, közölte a Brussels Signal. 

Az Orbán-frakciót el kell szigetelni az Európai Parlamentben

–mondta Katarina Barley, az SPD EP-képviselője.

Barley hozzátette, hogy a frakciót meg kell akadályozni abban, hogy szabotálja a konstruktív politikát Európában, és meg kell akadályozni abban is, hogy bármilyen vezető pozícióhoz jussanak a pártcsalád tagjai. Terry Reintke, a német Zöldek képviselője is kiállt ezen követelések mellett, mivel attól tart, hogy a patrióták akadályozhatják a frakció zöldprogramját.

Ez a kalandvágyó jobboldali mozgalom nem kaphat bizottsági helyeket, mert egyetlen célja, hogy blokkolja Európát, polarizálja a társadalmakat, eltörölje a zöldmegállapodást, a demokráciát, a jogállamiságot és a sajtószabadságot

–mondta a német médiának.

Úgy tűnik, hogy savanyú a szőlő. A júniusi szavazás után mindkét politikus pártjának csökkent a mandátumszáma az Európai Parlamentben, a németek inkább a kereszténydemokraták és a jobboldali Alternatíva Németországért mellett döntöttek.

A Patrióták Európáért frakció tagjai felháborodásuknak adtak hangot a baloldal azon javaslatai miatt, hogy elszigeteljék őket, és ezt a választóik megsértésének minősítették. Győri Enikő, a Fidesz képviselője azt mondta, nem ismer olyan európai uniós jogszabályt, amely indokolná bármely frakcióval szemben ezt a bánásmódot az Európai Parlamentben.

Az, hogy a parlament bármely képviselőcsoport ellen fellép, mélységesen antidemokratikus és ellentétes a júniusi választásokon szavazók millióinak határozottan kinyilvánított akaratával

– mondta.

Tom Vandendriessche, a belga Flamand Érdek párt képviselője arra figyelmeztetett, hogy bármilyen „tűzfal” csak az EP legitimitásának elvesztéséhez vezetne. 

A parlament azoké az embereké, akik megválasztották a képviselőit, nem a többségé

–mondta az EP-képviselő, majd hozzátette:

Ha a többség kizárja a harmadik legnagyobb frakciót a legitim pozícióiból, az Európai Parlament elveszíti minden hitelességét, amikor az európai értékekről, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletéről oktat másokat.

 

Borítókép: Gál Kinga, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alelnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, Klára Dostálová, a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) európai parlamenti listavezetője és Sebastiaan Stöteler, a Szabadságpárt (PVV) európai parlamenti listavezetője (b–j) a Patrióták Európáért pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. július 8-án (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.