Erről tárgyal Angliában Orbán Viktor, Zelenszkij is ott lesz

A magyar miniszterelnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján vesz részt. A tanácskozásra több mint 40 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást.

2024. 07. 18. 8:42
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2024. július 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának Brüsszelben 2024. július 1-jén. Magyarország július 1-tõl december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban ma tartják az Európai Politikai Közösség negyedik csúcstalálkozóját, amelyen Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke is részt vesz. A helyszínről osztott meg bejegyzést a Facebookon a kormányfő. Úgy fogalmazott: 

Indul az EPC-csúcs Angliában. 43 ország, több mint 40 állam- és kormányfő. Napirenden az ukrajnai háború és a migráció.

A tanácskozásra több mint 40 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást. A vezetők az előzetes napirend szerint megvitatják az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az olyan közös kihívásokat, mint az energia és az összeköttetés, a biztonság és a demokrácia, valamint a migráció.  

Sajtóhírek szerint ez lesz az elmúlt évek egyik legnagyobb találkozója az európai vezetőknek. A résztvevők között van Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Edi Rama albán miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, Alexander De Croo belga kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Jakov Milatovics montenegrói elnök, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és még sokan mások.

A csúcson első alkalommal vesz részt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács képviselői, „bizonyítva ezzel az egység fontosságát a konfliktusokra adott válaszként”. 

A csúcson a tervek szerint több panelbeszélgetést is tartanak majd.

Az Európai Politikai Közösség (EPC) az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi fóruma, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának Brüsszelben 2024. július 1-jén. Magyarország július 1-jétől december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.