F-16-os vadászgépekkel erősítenek a szomszédunkban

Az orosz–ukrán háború arra ösztönözte Romániát, hogy jelentős védelmi beszerzéseket hajtson végre.

Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Folytatjuk Románia hadseregének korszerűsítését, és ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a GDP két és fél százalékát védelmi kiadásokra, ezen belül több mint húsz százalékot a hadsereg modern technológiával való felszerelésére fordítsunk” – közölte a Klaus Johannis államfő a román repülés és légierő napja alkalmából. Hozzátette: a legjelentősebb haderőfejlesztési programok számottevő része a légierőt érinti. 

A Krím félsziget orosz annexiója, majd a donbaszi háború kitörése 2014-ben arra sarkallta Romániát, hogy jelentős védelmi beszerzéseket hajtson végre. 2017-ben elfogadták a fegyveres erők 2017–2026 közötti időszakra vonatkozó beszerzési tervét, ami modernizációs hullámot indított el a hadseregben. 

2016–2021 között a román légierő Portugáliától, majd 2022–2024 között Norvégiától vásárolt F–16 vadászgépeket, 2017-ben pedig elkezdődött az a jelenleg is tartó program, amelynek részeként Románia HIMARS rakétatüzérségi eszközöket vesz az Egyesült Államoktól – írja elemzésében a budapesti Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A Csenger Ádám nemzetközi kapcsolatokat elemző által jegyzett írás megemlíti, hogy az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított átfogó orosz invázió újabb lökést adott a hadseregfejlesztésnek. 2022-ben a védelmi költségvetés a GDP két és fél százalékát tette ki, 2023-ban pedig a 2,44 százalékát; a tavalyi 8,5 milliárd dolláros katonai költségvetés ugyanakkor hozzávetőleg kétmilliárd dollárral volt magasabb az előző évinél. 

Június végén szállt le az erdélyi Aranyosgyéresen lévő légitámaszponton az a három F–16 Fighting Falcon típusú vadászgép, amelyeket Románia Norvégiától vásárolt. A gépek a bázis repülőszázadához csatlakoztak. A három a F–16-os vadászgéppel együtt a román légierő eddig kilencet vett át a Norvégiától vásárolt 32 repülőgépből. További 23 vadászgép 2025 végéig érkezik meg Romániába. A norvég kormánnyal aláírt szerződés értéke 388 millió euró. A repülőgépeket üzemképes állapotban adják át, üzemeltetésük biztosított legalább tíz évre, ami alatt Románia átáll az ötödik generációs repülőgépekre. Ezzel párhuzamosan a bukaresti parlament jóváhagyta a védelmi minisztérium kérését, amely 32 darab ötödik generációs F–35-ös repülőgép beszerzésére irányul.

Borítókép: F–16-os vadászrepülők a román repülés és légierő napja alkalmából rendezett ünnepségen (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.