Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Hamarosan kitörhet a Stromboli vulkán + videó

A legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást rendelte el az olasz katasztrófavédelem Stromboli vulkánszigetén csütörtök este az intenzív kitörések miatt. Már közeli szomszédja, az Etna is aktív.

Forrás: Bild2024. 07. 05. 9:55
ITALY - ON THE VOLCANIC ISLAND OF STROMBOLI
A légi felvétel Stromboli szigetére, a két oldalon lévő két faluval és a szigeteket összekötő hajóval. Fotó: Leo Coulongeat Forrás: Hans Lucas/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Stromboli a jelek szerint hamarosan nagy erővel törhet ki. A hatóságok vörös riasztást rendeltek el a Szicília (Olaszország) partjainál fekvő, azonos nevű vulkanikus szigeten, írja a Bild.

A világ egyik legaktívabb vulkánja napok óta hevesen dübörög. A 924 méter magas Stromboli egyébként is óránként többször kis mennyiségű lávát okád ki. Néhány napja azonban folyékony kőzettömegek ömlenek le a lejtőn a Földközi-tengerbe.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy legyenek elővigyázatosak, és szorosan kövessék a polgári védelem utasításait. Az Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (IGNV) korábban a szeizmikus aktivitás hirtelen megnövekedését észlelte. 

Az IGNV által készített X-videókon sűrű füst emelkedik a magasba.

Stromboli szigetén – amely az Aeoli-szigetekhez tartozik – mindössze néhány száz ember él állandó jelleggel, viszont sok turista utazik oda tengeren a szárazföldről vagy Szicíliából, hogy megmássza a vulkánt.

 

A Maxar Technologies infravörös tartományban készített műholdfelvételén izzó lávát lövell ki az Etna tűzhányó Szicília szigetén, Catania közelében 2024. július 4-én.
 (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

A Stromboli Európa egyik legaktívabb vulkánjaként ismert. Ezzel egy időben kitört a szicíliai Etna egyik délkeleti kráterja is, amely Voragine (Hasadék) néven ismert.

Borítókép: A légi felvétel Stromboli szigetéről, a két oldalon lévő két faluval és a szigeteket összekötő hajóval (Fotó: Hans Lucas/AFP/Leo Coulongeat)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.