Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Brit választások: itt vannak az első eredmények

Az exit poll szerint a Munkáspárt hatalmas győzelmet aratott.

2024. 07. 04. 23:17
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti választást tartottak az Egyesült Királyságban, az arra jogosultak közép-európai idő szerint 23 óráig adhatták le szavazatukat. Az exit poll szerint a Munkáspárt elsöprő győzelmet aratott.

A Rishi Sunak miniszterelnök által vezetett Konzervatív Párt minden téren jelentősen visszaesett. Úgy tűnik, hogy a párt elkönyvelheti története legrosszabb szereplését, ami az általános választásokat illeti. 

Az exit poll szerint a Munkáspárt 410 mandátumot szerzett a parlamenti választáson, a Konzervatív Párt mindössze 131 mandátumot. A harmadik erő a Liberális Demokraták, amely 61 mandátumot kaphat, míg a Nigel Farage vezette Reform UK 13 mandátumot szerezhetett. A Skót Nemzeti Párt tíz mandátumot, a walesi Plaid Cymru négy, a Zöldek pedig két mandátumot kaphat.

Mindez azt jelenti, hogy a Munkáspárt vezére, Sir Keir Starmer átveheti a Downing Streeten lévő miniszterelnöki rezidencia kulcsát – a párt eredménye azonban nem éri el Sir Tony Blair 1997-es teljesítményét, akinek vezetése alatt a Munkáspárt akkor 178 fős többséget szerzett, összesen 418 mandátummal.  

A hivatalos és végleges adatok pénteken napközben várhatók. A győztes párt vezetője már pénteken felkeresi a londoni Buckingham-palotában III. Károly királyt, aki formálisan felkéri őt a kormányalakításra. Az uralkodó július 17-én nyitja meg az új parlamenti évadot.

Borítókép: Az exit poll eredményeit vetítik ki Londonban (Fotó: AFP/Oli Scarff) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.