Kivel tárgyalna a Kreml Ukrajnáról?

Kérdés Zelenszkij legitimitása.

2024. 07. 25. 18:36
Kremlin spokesman Dmitry Peskov (L) addresses media on a sidelines of the Congress of The Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) in Moscow on April 25, 2024. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Oroszország nyitott a tárgyalásokra Ukrajnával, többféle lehetőség van, akikkel le lehet folytatni”– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvovője, amikor arról kérdezték, hogy lehetségesek-e tárgyalások Volodimir Zelenszkijjel az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról – írta a Ria Novoszty.

Jogi szempontból ez a probléma napirenden van, de gyakorlati szempontból nyitottak vagyunk arra, hogy tárgyalásos úton érjük el céljainkat

 – tette hozzá a Kreml képviselője. Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország nyitott a tárgyalásokra, de meg kell érteni, mennyire kész rá Kijev.

Először is meg kell érteni, hogy az ukrán félnek mennyire van erre, mondjuk, engedélye a kurátoraitól

 – pontosította a felvetést. 

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij legitimitásának kérdése mellett továbbra is a tárgyalások akadályát jelenti, hogy Kijevnek törvényi tilalma van az orosz féllel való kapcsolattartásra.

Július 24-én Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter Pekingben, Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytatott beszélgetésében kijelentette, hogy „az ukrán fél hajlandó és kész párbeszédet folytatni és tárgyalásokat folytatni az orosz féllel”. Hozzátette: a tárgyalásoknak racionálisnak és gyakorlatiasnak kell lenniük az „igazságos és tartós béke” eléréséhez.

Amint azt a Kreml – kommentálva ezt a kijelentést – megjegyezte, remélik, hogy a közeljövőben felvilágosítást kapnak arról, mi áll Kuleba szavai mögött.
Moszkva többször is jelezte, hogy kész tárgyalni Kijevvel, de törvényi szinten tilalmat rendeltek el velük szemben. A Nyugat figyelmen kívül hagyja, hogy az ukrán fél állandóan elutasítja a párbeszédet. 

Ahogy a Kreml kijelentette, a helyzet békés irányba mozdulhat el, feltéve, hogy figyelembe veszik a de facto helyzetet és az új realitásokat.

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: AFP/Alekszandr Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.