Korrupció és befolyással üzérkedés miatt hallgatták ki a spanyol kormányfő feleségét

Begona Gomezt péntekre idézte be az egyik madridi bíró. A gyanú szerint az elmúlt években többször is visszaélt pozíciójával.

2024. 07. 06. 15:21
SÁNCHEZ, Pedro; GOMEZ, Begona
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (k) és felesége, Begona Gomez (b) leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon Madridban 2024. június 9-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Ballesteros
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsítottként hallgatta ki a bíróság Pedro Sánchez szocialista spanyol kormányfő feleségét. Begona Gómezt péntek délelőttre idézték be egy jobboldali szervezet feljelentése nyomán, és egyebek mellett befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. Félórás meghallgatás után a bíró megszakította a vallomástételt és új dátumot írt ki annak folytatására. Gómezt július 19-én várják újra a bíróságon. 

A miniszterelnök felesége biztonsági okokból engedélyt kapott a törvényszéktől arra, hogy autóval, a garázson keresztül lépjen be az épületbe, nem pedig gyalog, a főbejáraton át, ahogy mindenki más. Ennek egyebek mellett az volt az oka, hogy a környéken az Hazte Oír (Hallasd magad) nevű jobboldali szervezet demonstrációt szervezett Gómez és a szocialista kormány ellen. 

Begona Gómez védelme azt is kérte, hogy a vallomást csak hangfelvételen rögzítsék, ne pedig videófelvételen, tekintettel a gyanúsított státuszára, de a bíró nem járult hozzá ehhez. 

A konzervatív Néppártot (PP) felháborították a Gómeznek adott kedvezmények. Szóvivőjük, Miguel Tellado szerint a törvény előtt minden spanyol egyenlő, ezért azt kérik a bíróságtól, hogy kezeljék ugyanúgy Begona Gómezt, mint bárki mást. 

A spanyol kormányfő felesége két lehetséges bűncselekmény kapcsán tett vallomást, az egyik befolyással való üzérkedés, a másik pedig a korrupció. Felvetődött egyebek mellett, hogy az elmúlt években a pozícióját kihasználva állami szerződésekhez és támogatásokhoz segített hozzá az ismeretségi körébe tartozó embereket és vállalkozókat. Legutóbb a madridi Complutense Egyetem keverte őt gyanúba. A felsőoktatási intézmény könyvvizsgálója szerint ugyanis Gómez legalább egy szabálytalan szerződést kötött a Versenyképes Társadalmi Átalakulás Tanszékének igazgatójaként a Making Science nevű technológiai vállalattal, amely a tanszék beszállítója. Az egyetem szerint a nő teljes mértékben figyelmen kívül hagyta az érintett állami szerződés előkészítésére és odaítélésére vonatkozó előírásokat.

Pedro Sánchez szerint a felesége elleni feljelentés szélsőjobboldali álhíreken alapszik és hetek óta részrehajlással vádolja az ügyben eljáró bírót, mivel közvetlenül a június 9-ei európai parlamenti választások előtt idézte be a feleségét a vallomástételre, amivel szerinte befolyásolta a voksolást. Az elmúlt hetekben azt is megpróbálta kideríteni, hogy milyen konkrét ügyben hallgatják ki Gómezt, de az illetékes törvényszék vezetője erre csak annyit közölt, hogy a vizsgálat Pedro Sánchez kormányfő hatalomra kerülésének első napjáig nyúlik vissza, onnantól kezdve minden ügyet megvizsgálnak, amivel kapcsolatban szabálytalanságok merültek fel.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (k) és felesége, Begona Gómez (b) leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon Madridban 2024. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.