Ma kezdődik a júliusi plenáris ülés Strasbourgban

A négy napon keresztül tartó plenáris ülés egyik legfontosabb kérdése, hogy megkapja-e Ursula von der Leyen a Európai Unió Parlamentjében is a támogatást, hogy újra az Európai Bizottság elnöke legyen.

2024. 07. 16. 4:50
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik a plenáris ülés Strasbourgban, amelynek során a döntéshozatal helyszíneként a franciaországi EU Parlament épülete szolgál, ide utaznak el az európai parlamenti képviselők, hogy különböző témakörökben döntést hozzanak. A július 16–19 között megrendezett plenáris keretén belül megválasztják a parlament elnökét, alelnökeit valamint a háznagyi pozíciókról (questor) is döntés születik. 

Csütörtökön az Európai Bizottság elnökének személyére is fény derül, valamint másnap sor kerül a bizottságokba való kinevezésekre is. 

A napirendi tervezetben még szerepel Ukrajna folyamatos uniós támogatásának megvitatása, valamint az állandó bizottságok és a parlamentközi küldöttségek számszerű összetételére vonatkozó szavazások. 

A plenáris ülést megelőzően a Patrióták Európáért pártcsalád megtartotta első strasbourgi frakcióülését, amelyen immár az elnök, Jordan Bardella is részt vett. 

A Patrióták Európáért frakció pár hét alatt vált a harmadik legnagyobb erővé az Európai Parlamenten belül, amelyet csak a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) valamint az Európai Néppárt (EPP) tudott megelőzni. 

Az EP-választásokat követő első plenáris ülés tétje hatalmas, ugyanis csütörtökön kiderül, hogy az Európai Parlament másodszor is megszavazza-e Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki pozíciójára. 

A politikusnak az Európai Parlament 720 képviselőjének valamivel több mint felét meg kell győznie, hogy alkalmas a pozíció újbóli betöltésére, ám az őt támogató képviselőcsoportokkal (az EPP, az S&D és a Renew) is nehezen jön ki ez a magas arány. Amennyiben Ursula von der Leyen elbukik a szavazáson, a tagállamok vezetőinek új jelöltről kell megegyezniük. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.