Megbüntették a szülőket, mert nem engedték meg a 13 éves gyereküknek a nemváltást

Svájcban egy fiatal lány elmondta a szüleinek, hogy nemi identitása férfi. A szülők pszichológiai segítséget kértek lányuknak, és nem akartak neki pubertásblokkolót vagy bármi hasonlót adni.

Forrás: V4NA2024. 07. 24. 18:18
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájcban a hatóságok elvették a szülőktől a lányukat a kiskorú lányukat, mert nem voltak hajlandóak engedélyezni gyermekük nemváltoztatását. A lány több mint egy éve él családjától külön, egy ifjúsági otthonban – számolt be az ADF International nevű szervezet, amely a szülőket jogi képviseletét látja el.

A lány 13 évesen mondta el a szüleinek, hogy férfinak érzi magát, erre pedig a koronavírus-járvány időszakában fennálló pszichológiai nehézségek alatt jött rá. A jelentés szerint ebben a szakaszban sok időt töltött egyedül és az interneten, ennek hatására kezdte el úgy érezni, hogy valójában nem is lány – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A szülők ezután a biztonság kedvéért kivizsgáltatták a lányukat egy állami kórházban. Egy félórás találkozó során diagnosztizálták, hogy a 13 éves gyermek nemi diszfóriában szenved, és pubertásblokkolót kellene szednie. A szülők azonban elutasították ezt a kezelési módszert, ehelyett pszichoterápiát kértek lányuknak. Ekkorra azonban már kiderült, hogy az iskolában egy ideje férfiként ismerik el a lányt, és úgy is kezelik. A jelentés szerint a legtöbb esetben ez az előfutára az olyan fizikai és visszafordíthatatlan lépéseknek, mint a pubertásblokkolók és hormonok szedése vagy a műtét.

Amikor a szülők panaszt tettek az iskolában emiatt, az intézmény az ifjúságvédelmi hivatalhoz fordult, a „Le Refuge” nevű LMBTQ-szervezethez. E szervezet bántalmazással vádolta meg a szülőket mert a pszichoterápiát részesítették előnyben. Ennek eredményeként a családjogi bíróság részben megvonta a szülőktől a felügyeleti és tartózkodási jogot. A gyermeket 2023 áprilisában állami ifjúsági otthonba vitték.

Egy másik ítéletben a szülőket arra is kötelezték, hogy adják át a lány személyazonosító okmányait, hogy törvényesen is megváltoztathassa a nemi identitását.

Az ADF szerint a szülők jelenleg a lányuk teljes felügyeleti és tartózkodási jogának visszaszerzésén, valamint a fent említett határozatok visszavonásán fáradoznak. A gyermeküket elvették tőlük, csak azért, mert megpróbálták megvédeni – írja az ADF.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Jens Schlueter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.