Nem kapnak nyáron az ukránok F–16-osokat

A probléma Jake Sullivan „eszkalációkezelés” koncepciójában rejlik az ukrán szakértő szerint.

2024. 07. 15. 16:10
NATO air force maneuver "Tiger Meet"
11 June 2024, Schleswig-Holstein, Jagel: An F-16 fighter jet taxis past a car for take-off during the NATO air force maneuver "Tiger Meet" on the grounds of Tactical Air Force Wing 51 "Immelmann". Eleven NATO nations as well as Switzerland and Austria are taking part in the NATO "Tiger Meet" exercise. Around 60 jets and helicopters are expected to take part in June. Around 1100 additional soldiers will be on site. Tactical Air Force Wing 51 "Immelmann" is celebrating its 30th anniversary as part of this major exercise. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konsztantyin Krivolap ukrán légiközlekedési szakértő kijelentette, hogy az első hat F–16-os nem jelenik meg az ukrán égbolton a nyáron. 

Szerintem az F–16-osok nem érkeznek meg hamarabb, mint ahogy hullanak az őszi levelek

 – magyarázta az internetes Espresóban az Unian cikke szerint.

Krivolap szerint a probléma Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannak az „eszkalációkezelés” koncepciójában rejlik.

Fontos, hogy még nem jött el az óra, és az ukránoknak sietniük kell.

Krivolap úgy gondolja, ez a koncepció hasonló ahhoz, amit Barack Obama 2009–2017-es elnöklése alatt fejlesztettek tovább. Összefügg azzal is, hogy Ukrajna nem vitte el a svéd Gripen gépeket, de akkor sem világos, miért nem érkeztek meg az F–16-osok.

Sajnos mi lettünk a »kezesek« az úgynevezett eszkaláció kezelésében, ezért több páncélosra, drónra, rakétára van szükségünk, hogy megmutassuk Sullivan úrnak, hogy az eszkalációt meg lehet akadályozni a mi oldalunkról – 16 gép a harcvonalon, majd kezdettől kérhető egy pilóta, műszaki személyzet és repülőtéri dolgozó együttes

 – tette hozzá Krivolap.

Az ukrán külügyminisztérium vezetője, Dmitro Kuleba még idén nyáron szeretett volna F–16-osokat kapni. Mint arról az Unian beszámolt, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-csúcson kijelentette, hogy Dánia és Hollandia már megkezdte az F–16-osok átadását Ukrajnának. A Bloomberg pedig közleményében azt írta, hogy Ukrajna hat F–16-os használatba vételét tervezi idén nyáron, az év végéig pedig húszét.

Borítókép: Egy F–16-os vadászrepülőgép (Fotó: DPA/Marcus Brandt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.