Obama is parkolópályára küldené Joe Bident

Kamala Harris támogatottságát mérik.

2024. 07. 19. 17:22
(FILES) US President Joe Biden (L) and former US President Barack Obama attend a campaign fundraiser at the Peacock Theater in Los Angeles on June 15, 2024. Former US president Barack Obama has told allies that Joe Biden needs to reconsider his reelection bid, the Washington Post reported on July 18, 2024. Obama believes that Biden's path to victory has diminished and that the 81-year-old should "seriously consider the viability of his candidacy," the newspaper said, citing people briefed on his thinking. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több háborút kirobbantó Barack Obama volt amerikai elnök bizalmasan azt mondta a demokratáknak, hogy Joe Biden elnök újraválasztásának esélye jelentősen csökkent, és hogy a 81 éves elnöknek komolyan fontolóra kellene vennie, hogy befejezi a kampányát – írta a Washington Post.

Biden kiszállása már csak idő kérdése. A koronavírus-fertőzés miatt karanténba vonult idős elnök napjai meg vannak számlálva az elnökjelöltségért folyó versenyben.

Az egész pártra kiterjedő erőfeszítések közben, amelyek arra próbálták rávenni Bident, hogy szálljon ki a versenyből, Obama nagyrészt a pálya szélén maradt. Csak egy támogató üzenetet tett közzé, amikor az elnök a múlt hónapban elbaltázta a Donald Trumppal folytatott vitát. Obama nem szólalt meg Biden nyilvánvaló kognitív hanyatlásával kapcsolatban, bár állítólag nem akadályozta meg barátját, George Clooney színészt abban, hogy a hónap elején egy véleménycikkben felszólítsa Bident, hogy lépjen vissza.

A magánéletben azonban Obama „mélyen belefeledkezett a Biden kampányának jövőjéről folytatott beszélgetésekbe” – jelentette csütörtökön a Washington Post, „több, a gondolkodásáról tájékoztatott személyre” hivatkozva.

Ezekbe a beszélgetésekbe állítólag beletartozott Nancy Pelosi volt házelnök is, aki Chuck Schumer szenátusi vezetővel együtt a hétvégén azt mondta Bidennek, hogy a CNN és az ABC News szerint nem remélheti, hogy novemberben legyőzheti Trumpot.

Egyes beszélgetések során Obama elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy a közvélemény-kutatások távolodnak Bidentől, hogy Donald Trump volt elnök választási útja egyre szélesedik, és hogy az adományozók elhagyják az elnököt

– állította a Washington Post. Obama a múlt havi vitát követő napokban beszélt az elnökkel, mivel a kudarc után Biden ragaszkodott ahhoz, hogy nem lép vissza a választási versenytől. 

Biden azonban a későbbi szereplések során továbbra is zavarodottan viselkedett – egy alkalommal Kamala Harris alelnököt Trump alelnöknek nevezte – és Obama aggodalmai Biden jelöltségével kapcsolatban csak tovább mélyültek – állította a Post.

Bár Obama szóvivője nem kívánta kommentálni a jelentést, a cikket a szakértők a volt elnök de facto nyilvános nyilatkozataként kezelik. „Ez nem véletlenül jelent meg” – mondta csütörtökön Kayleigh McEnany, a Fox News kommentátora és a Fehér Ház korábbi sajtótitkára. „Zöld utat adott – véleményem szerint, mint aki a sajtóban dolgozott – a tanácsadóknak, hogy ezt megosszák a Washington Posttal”.

Biden jelenleg karanténban van delaware-i otthonában, miután szerdán pozitív lett a Covid–19 tesztje. Mivel a következő napokban nyilvános rendezvények már nem lesznek, Biden barátai és szövetségesei úgy vélik, hogy már a hétvégén visszavonja a jelöltségét. 

A demokraták nem választhattak érdemben az elnökjelöltek között az előválasztás során, legalábbis erről beszélt Tulsi Gabbard a Fox News amerikai tévécsatornán. A volt demokrata elnökjelölt annak kapcsán nyilatkozott, hogy Joe Biden elnökjelölése megingott az utóbbi hetekben, miután botrányt botrányra halmozott a nyilvános eseményeken – nyilvánvalóan a rendkívül megromlott mentális állapota miatt.

Biden helyébe Kamala Harris léphet, a demokraták már mérik a támogatottságát.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Barack Obama volt amerikai elnök 2024. június 15-én részt vesz a Los Angeles-i Peacock Theatre-ben tartott kampánygyűjtésen (Fotó: AFP/Mandel Ngan) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.