Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

„Orbán Viktor a legfontosabb játékos az EU-ban”

A Die Welt online felületén megjelent véleménycikk szerint az EU-ban a színfalak mögött zajló tárgyalások során minden a hatalomról és a pozíciókról szól.

Forrás: Mandiner2024. 07. 04. 12:41
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2024. július 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (háttal) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Kijevben 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország július 1-jén hat hónapra átvette a 27 EU-tagállam soros elnökségét, de Orbán Viktor jelenleg inkább mással foglalkozik, például egy új jobboldali frakció megalakításával az Európai Parlamentben. 

Ha Orbán tervei megvalósulnak, az új csoportosulás az EP harmadik legnagyobb frakciójává válhat, 

megelőzve ezzel az ECR-t” – írta a Die Welt véleménycikke, amelyet a Mandiner szúrt ki. Hozzáteszik: Magyarország kormányfője, Orbán Viktor a legfontosabb játékos.

A Patrióták Európáért szövetség kiáltványában nincs szó az ukrajnai orosz agressziós háborúról. Orbán csupán annyit mondott, hogy „háború, migráció és stagnálás” helyett „a békéért, a biztonságért és a fejlődésért” akarnak kampányolni. Ez okos húzás, hiszen a homályos megfogalmazás lehetővé tenné olyan pártok csatlakozását is, amelyek egyértelműen elítélik az ukrajnai orosz agressziós háborút – olvasható az írásban. 

Példaként említik a Marine Le Pen által fémjelzett franciaországi Nemzeti Tömörülést is. Az eddig biztos, hogy az olasz Liga és a Chega párt is csatlakozik az új szövetséghez. 

Jelenleg is folynak a tárgyalások

Orbán Viktor jelenleg Robert Fico szlovák miniszterelnök Smer pártjával és Janez Jansa volt szlovén kormányfő Szlovén Demokrata Pártjával is tárgyalásokat folytat, és a holland választási győztes Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is a jelöltek között szerepel. 

A cikkben megjegyezték, hogy a magyar miniszterelnök nagy ellenfele most Meloni. 

Mindketten szuverén nemzetállamokat akarnak Európában, amelyek a lehető legkevesebb hatáskört adják át Brüsszelnek,

 és mindketten a családok, a heteroszexualitás, a vallás és a hagyományok kérdésére összpontosítanak. Vannak azonban jelentős különbségek is: Meloni teljes mértékben támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni védelmi hadjáratban, és következetesen kiáll a korrupció elleni küzdelem és – az Olaszországban tervezett vitatott alkotmányreform ellenére – a jogállamiság elveinek érvényesítése mellett” – olvasható Christoph B. Schiltz véleménycikkében.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (háttal) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.