Robert Fico újra munkába állt

A szlovák miniszterelnököt még májusban lőtte meg a 71 éves Juraj Cintula.

2024. 07. 09. 16:51
FICO, Robert
Vedrõdújfalu, 2024. július 8.
Robert Fico szlovák miniszterelnök (b2) az idei búzatermést nézi Richard Takac szlovák mezõgazdasági miniszter (b) és Emil Macho, a Szlovák Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kamara  (SPPK) elnökhelyettese társaságában a nyugat-szlovákiai Vedrõdújfalu (Slovenská Nová Ves) határában 2024. július 8-án, négy nappal azt követõen, hogy a szlovák fõügyészség terrortámadássá minõsítette az 59 éves kormányfõ merénylõje ellen felhozott vádakat. Ficót május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, Juraj Cintula, akit eredetileg elõre megfontolt gyilkossági kísérlet gyanújával tartóztattak le. Fico szándéka szerint fokozatosan visszatér kormányfõi feladatai ellátásához.
MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novak
Fotó: Jaroslav Novak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden először jelent meg a kormány ülésén – botra támaszkodva – az ellene elkövetett májusi merénylet óta – számolt be a ma7.sk. A Mandiner a lapra hivatkozva beszámolt arról, hogy a kormány a helyreállítási terv feladatainak végrehajtásával és az uniós alapok felhasználásával foglalkozott.

„Lassan visszatérek a munkatempóba, és remélem, hogy mihamarabb rendben leszek, hogy teljes mértékben el tudjam látni a funkciómat, amelyre Szlovákia állampolgárai megválasztottak” – mondta Fico a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek a kabinet keddi ülése során. A hírügynökség szerint a miniszterelnök a kormány szerdára tervezett ülésén is részt vesz.

Robert Fico a merénylet után először júniusban mutatkozott a nyilvánosság előtt egy, a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében, majd – kormánytagok közlései szerint – ahogy állapota kezdett jobbra fordulni, már aktívan bekapcsolódott a kormányzati munkáról folytatott egyeztetésekbe. Az elmúlt napokban részt vett a Ciril és Metód napja alkalmából rendezett állami ünnepségen, illetve hétfőn egy aratási rendezvényen is.

Az 59 éves szlovák kormányfőre május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után lőtt rá többször Juraj Cintula 71 éves lévai lakos. Az előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádját a múlt héten terrorcselekmény vádjává minősítették át.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök az idei búzatermést nézi Richard Takac szlovák mezőgazdasági miniszter és Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara  (SPPK) elnökhelyettese társaságában a nyugat-szlovákiai Vedrődújfalu (Slovenská Nová Ves) határában 2024. július 8-án (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.