Szlovákia kiáll Magyarország mellett

Északi szomszédunk nem bojkottálja a magyar elnökséget.

2024. 07. 18. 14:41
Pellegrini Sulyok
Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú párbeszédet nem csak fent kell tartani, de erősíteni is kell ahhoz, hogy Magyarország és Szlovákia regionális és európai szinten is még inkább szolgálni tudja saját nemzeti és egyben a két ország stratégiai partnerségből fakadó érdekeit

 – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök a hazánkba látogatásra érkezett Peter Pellegrini szlovák államfővel együtt tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Mint arra Sulyok Tamás visszautalt, a sajtótájékoztatót megelőző találkozón több kiemelt, a stratégiai partnerség megerősítésére irányuló területet is áttekintettek. Hozzátette: ahhoz kapcsolódva, hogy Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét, kérte Peter Pellegrini támogatását, hogy Magyarország tisztességes közvetítőként, elnöksége alatt elősegíthesse többek között az illegális migráció megfékezését, az európai védelempolitika megerősítését, a gazdaközpontú uniós agrárpolitikát és a demográfiai kihívások tényleges megoldását.

A [EU] bővítéssel kapcsolatban a két ország álláspontja azonos, azaz fel kell gyorsítani a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát

– hangsúlyozta Sulyok Tamás. 

Mint mondta, „határozottan jelezte” Peter Pellegrininek, hogy míg az Európai Unió egy nagyobb szövetségi és egyben alkalmazkodási rendszer, addig is érdemes a lokális, valóban a jó párbeszéden és együttműködésen alapuló kisebb egységeket is fenntartani, működtetni. Szlovákiának ugyanis kulcsszerepe van a V4-ben, ők kötik össze szomszéd államként az egyes országokat, így a véleménykülönbségek akár nyilvános megvitatása mellett a párbeszéd fenntartása mindenképpen érdemes és szükséges.

Az államfő pártolja a visegrádi kezdeményezést, és reményei szerint a közösség még erősebb, európai motorrá alakulhat a téli lengyelországi találkozón.

Sulyok Tamás a magyar hadsereg főparancsnokaként jelezte, hogy a légtérrendészeti feladatok közös ellátásához a magyar hadsereg folyamatos fejlesztései még inkább hozzá tudnak járulni, s négyszemközt is kifejtette szlovák kollégájának hazánk mindenfajta agresszióval szembeni ellenállását.

Az emberi méltóság sérthetetlen, tiszteletben kell tartani, tartatni és védelmezni kell

– hangsúlyozta, kiemelve: az emberi jogképesség a minden embert megillető alapvető természetes jog, mely jelenti a szabadságot, a békét, az egyének saját önrendelkezését. – Mélyen elítélendő – tette hozzá –, amikor a békével szemben agresszorok lépnek fel katonai erővel, másutt terrorcselekményekkel, vagy éppen személyek ellen elkövetett merényletekkel. Mint mondta, mindig együttérez a békétlenség elszenvedőivel és kifejezte reményét, hogy ezek a cselekmények minél hamarabb csökkennek, illetve megszűnnek.

Sulyok Tamás kitért arra: szlovák kollégájával beszéltek a nemzeti kisebbségek helyzetéről is, és egyetértettek abban, hogy az együttélés támogatása mindkét fél érdeke, amelyhez reményei szerint muníciót ad a szlovák elnök leendő szlovákiai magyar tanácsadója is.

 A magyar államfő azt is jelezte Peter Pellegrininek: Magyarország minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy jelentős támogatást biztosítson a magyarországi szlovák közösség számára, miközben a magyarokról való gondoskodás szerte a világon prioritás számunkra. Szlovákiában a kassai Rovás Polgári Társulás tevékenységének zavartalan ellátásában vagyunk érdekeltek, mint ahogyan abban is, hogy a határkeresztező vasúti kapcsolatok fejlesztése megtörténjen – tette hozzá.  

Szlovákia nem fog csatlakozni semmilyen kísérlethez, aktivitáshoz, amellyel bojkottálni akarják a magyar elnökséget

 – emelte ki Peter Pellegrini szlovák államfő Sulyok Tamás szavait követően a sajtótájékoztatón. 

Hangsúlyozta: a szlovák kormány képviselői részt fognak venni és támogatni fognak minden magyar tevékenységet. Nem hiszi, hogy büntetni kell valakit azért, mert párbeszédet kíván kezdeményezni – fogalmazott Peter Pellegrini.

A szlovák államfő emlékeztetett arra, hogy „együtt vagyunk benne a NATO-ban, az EU-ban és szövetségesek vagyunk”. 

Peter Pellegrini megköszönte Magyarországnak a szolidaritás megnyilvánulását, amit magyar részről, a magyar képviselőktől élveznek a Robert Ficóval szembeni merénylet után. Megköszönte Sulyok Tamásnak azt a csütörtöki megbeszélésen elhangzott ígéretét is, hogy Magyarország 2025 végéig meghosszabbítja Szlovákia légvédelmét, mivel Szlovákia jelenleg nem rendelkezik semmilyen eszközzel a légvédelem terén, még repülőgépekkel sem, mert a MiG–29-es gépeket és a légvédelmi eszközöket a Szlovákia előző kormánya átadta Ukrajnának úgy, hogy a szlovákok semmilyen „pótlást” nem kaptak. Ezért – mint mondta – nagyon örül annak, hogy már a jövő héten Szlovákiában üdvözölhetik az első két F–16-ost.

Ezek fokozatosan átveszik az ellenőrzést a légterünk fölött, de a 2025. év végéig még rá leszünk utalva Magyarország segítségére, amit Szlovákia nevében is köszönök szépen.

Peter Pellegrini beszélt arról is, hogy a gazdasági segítségnyújtás tovább fejlődik a két ország között, és nemcsak az árucserére vonatkozik, hanem a munkaerőre is. A határátkelőhelyek számát pedig Szlovákia az elmúlt időszakban 16-ról 40-re növelte.

Borítókép: Sulyok Tamás fogadja Peter Pellegrinit (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.