Szorosabbra fűzi az atomenergiával kapcsolatos együttműködést India és Oroszország

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Narendra Modi indiai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén a két ország közötti régi barátságot és a kereskedelmi kapcsolatok jelentős bővülését hangsúlyozta. Több különböző méretű atomerű is épülhet Indiában az orosz Roszatommal együttműködésben.

2024. 07. 09. 13:35
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két ország közötti régi barátságot és különleges stratégiai partnerséget hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Narendra Modi indiai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén. A két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenhetedik évfordulóját – tette hozzá az államfő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Narendra Modi indiai miniszterelnököt fogadja a Roszatom orosz állami atomenergetikai társaság pavilonja előtt a moszkvai VDNH kiállítási központ területén 2024. július 9-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök Narendra Modi indiai miniszterelnököt fogadja a Roszatom orosz állami atomenergetikai társaság pavilonja előtt a moszkvai VDNH kiállítási központ területén 2024. július 9-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A jó viszony a gazdaságban is megnyilvánul, a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 66 százalékkal, az idei év első negyedévében pedig további 20 százalékkal bővült – számol be róla a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A tudósítás szerint Vlagyimir Putyin megköszönte az indiai miniszterelnöknek, hogy figyelmet fordít az ukrán válság békés rendezésére.

Az orosz Roszatom atomenergetikai céggel együttműködésben több nagy teljesítményű atomerőművi blokk és több kisebb atomerőmű is épülhet Indiában a következő években – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség a Roszatom kommünikéjére hivatkozva.

A nagy teljesítményű blokkokat az India déli részén található Kudankulam erőműben helyezik üzembe, ami az Oroszország és India közötti technológiai és energetikai együttműködés zászlóshajója és jelenleg hat VVER–1000 reaktorblokkal rendelkezik. 
Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.