Trump „eldobta” beszédét a merénylet után

Bár egy, a kormány tehetetlenségét ostorozó, kemény beszéddel készült, végül mégsem ezt hallhatják majd az e heti Republikánus Nemzeti Konvenció résztvevői Donald Trump volt amerikai elnöktől. Trump az ellene elkövetett merényletkísérlet után az ország egyesítését állítja a fókuszba.

2024. 07. 15. 9:10
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változtat a Republikánus Nemzeti Konvenció előtti csütörtök estére tervezett beszédén Donald Trump volt amerikai elnök, akit az esemény során nevezhetnek meg hivatalosan a republikánusok elnökjelöltjeként az idei amerikai elnökválasztáson – értesült a The New York Post amerikai napilap.

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje feltartja kezét, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje feltartja kezét, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Az ellene szombaton elkövetett merényletkísérlet után „eldobta” a „rendkívül kemény” beszédet, amivel eredetileg készült, és inkább a megosztott ország egyesítésére helyezi majd a hangsúlyt – mondta el a volt elnök.

Mint arról beszámoltunk, egy pennsylvaniai kampányeseményen egy húszéves férfi több lövést adott le Donald Trumpra, akit a jobb fülén talált el. A lövöldözésben az esemény egy résztvevője meghalt, ketten megsebesültek, a merénylőt a titkosszolgálat lelőtte.

Trump a merénylet után azt tervezte, hogy két nappal elhalasztja útját a Wisconsin állambeli Milwaukee-ba, a Republikánus Nemzeti Konvencióra (RNC). Később azonban úgy döntött, hogy nem hagyja, hogy a merénylet változtasson a programján, és a tervezett időben repült el az eseményre, amely során hivatalosan is megnevezhetik elnökjelöltként.

 

Így lehet elnökjelölt Trump

A szavazás hagyományos rendje szerint minden egyes állam képviselőinek meg kell nevezniük, hogy melyik jelölt mögött hány úgynevezett delegált sorakozik fel az előválasztáson elért eredmények alapján. A szavazás ezúttal puszta formalitás lesz, ugyanis Donald Trump már márciusban megszerezte a szükséges 1125 delegáltat, ráadásul egyetlen talpon maradt ellenfele, Nikki Haley is visszalépett.

Mint arról beszámoltunk, a volt ENSZ-nagykövet és dél-karolinai kormányzó sokáig nem volt hajlandó beállni a volt elnök mögé, múlt héten azonban „felszabadította” delegáltjait, és Trump támogatására biztatta őket.

Donald Trump hivatalosan a csütörtök este, az esemény zárásaként elmondott beszédében fogadhatja el a jelöltséget.

A szombati merényletet követően a RNC helyszínén az eddiginél is nagyobb a készültség, a szövetségi, állami és helyi rendfenntartók közösen dolgoznak az esemény biztosításán – számol be róla a CBS amerikai hírtelevízió, hozzátéve, hogy a hatóságok áttervezik a biztonsági intézkedéseket, és kiszélesítik az esemény körüli biztonsági zónát. 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.