Valódi kérdést nem tehetnek fel az újságírók a Fehér Házban, mert az tiszteletlenségnek számít

A Biden-adminisztráció utálja, ha kérdéseket kap. Már nem számít hitelesnek a Fehér Ház a saját lakájmédiájuk szemében sem.

Forrás: The Guardian2024. 07. 13. 12:07
Karine Jean-Pierre a Fehér Ház sajtótitkára beszél
Karine Jean-Pierre a Fehér Ház sajtótitkára beszél Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tiszteletet kért Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője, amikor az Associated Press tudósítója, Zeke Miller Bidenről kérdezte. „Az első [kérdésem] önhöz a Fehér Ház hitelességére vonatkozik, amikor az elnök egészségi állapotáról beszél” – kezdte a tudósító, akit azonnal rendre utasított a szóvivő. A Trump-pártisággal aligha vádolható The Guardian írt összefoglalót arról, hogy „a riporterek úgy érzik, félrevezette őket a Fehér Ház Biden egészségével kapcsolatban”.

Joe Biden jelöltsége a múlt havi vitán mutatott riasztó teljesítménye után megingott, és azok az újságírók, akik évekig közvetlen közelről tudósítottak az elnökségéről, hirtelen azt állították, hogy hiányzik belőle a legalapvetőbb politikai elem: a hitelesség – fogalmaz a The Guardian.

A sajtótitkár, Karine Jean-Pierre egy tájékoztatón védekezésre kényszerült az átláthatóság állítólagos hiánya miatt, miután kiderült, hogy egy Parkinson-kórral foglalkozó szakember nyolcszor látogatta meg a Fehér Házat az utóbbi időben. 

A szóváltás gyorsan átcsapott egy dühös szócsatába arról, hogy Jean-Pierre valódi képet adott-e az elnök egészségi állapotáról, és hogy továbbra sem volt hajlandó megerősíteni a látogató szakember nevét, annak ellenére, hogy az már nyilvánosságra került. A Fehér Ház végül egy későbbi sajtóközleményben tisztázta a dolgokat, amelyben megerősítette, hogy a szakember Kevin Cannard volt, és kifejtette, hogy januárban látogatott el a Fehér Házba, hogy elvégezze Biden éves orvosi vizsgálatának neurológiai részét – áll a cikkben.

Sok újságíró egyre inkább úgy érzi, hogy a tagadás és a titoktartás fehér házi kultúrája becsapta őket. Azok, akik büszkék arra, hogy a világ vezető demokráciájában felelősségre vonják a hatalmat, azt kérdezik, hogyan lehettek ennyire vakok Biden hanyatló állapotával kapcsolatban – teszi fel a költői kérdést a The Guardian.

James Rosen, a Newsmax fehér házi tudósítója a közösségi médiában közzétett bejegyzésében felidézte, hogy kiközösítették, miután két és fél évvel ezelőtt egy sajtótájékoztatón megkérdezte Bident a közvélemény-kutatásokról, amelyek szerint a közvélemény aggódik Biden vélt hanyatlása miatt. Mint írja, akkor nyolc hónapra feketelistára tették őt a sajtótájékoztatókon.

Borítókép: Karine Jean-Pierre a Fehér Ház sajtótitkára beszél (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.