Virtuális szavazással véglegesítenék Joe Biden jelöltségét a demokraták

A demokrata párt szavazóinak csaknem kétharmada visszaléptetné az elnököt.

2024. 07. 17. 19:55
US President Joe Biden participates in an economic summit with Representative Steven Horsford (D-NV)
US President Joe Biden waves on stage during the Vote To Live Properity Summit at the College of Southern Nevada in Las Vegas, Nevada, on July 16, 2024. (Photo by Kent Nishimura / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Demokrata Párt vezetése a nyilvános jelölőgyűlés előtt, augusztus elején még egy távszavazással szeretné megerősíttetni, véglegesítené Joe Biden elnökjelöltségét, tehát még jóval a párt hivatalos elnökjelölő konvenciója előtt – derül ki a Demokrata Nemzeti Bizottság elnöke által aláírt levélből, amelyet a sajtó szerdán hozott nyilvánosságra. A CNN szerint a demokraták országos konvenciójának szabályalkotó bizottsága a következő napokban véglegesítené a virtuális szavazás menetét, ami nem kezdődne meg augusztus 1. előtt.

A CNN-hez eljuttatott e-mail szerint, amelyet az egyezmény szabályzati bizottságának tagjainak küldtek, a bizottság pénteken folytatja le a korábban tervezett ülést, hogy megvitassák – és megkezdjék – a lépések és ütemterv elindítását Biden jelölésére.

Augusztus 1-je előtt nem kezdődik meg a virtuális szavazás

– áll a levélben. Ez az új döntés, a jelek szerint a párton belüli düh kezelésére irányul, amelyet a CNN és ​​más csatornák jelentései váltottak ki.

A Demokrata Párt képviselőházi tagjai közül egyre többen ellenzik Joe Biden hivatalos jelöltté nyilvánításának felgyorsítását, hogy azt az augusztus 19. és 22. között Chicagóban szervezett demokrata jelölőgyűlés előtt véglegesítsék.

A virtuális „előszavazást” ellenzők egyike, Jared Huffman, a Demokrata Párt kaliforniai kongresszusi képviselője a CNN hírtelevíziónak adott interjúban számolt be a politikustársai körében növekvő aggodalomról, és „szörnyű elképzelésnek” nevezte az előre hozott elnökjelölést, valamint azt mondta, hogy amennyiben az elnökválasztást most tartanák, Joe Biden súlyos vereséget szenvedne.

Szerdán jelent meg az AP-NORC elmúlt napokban készült közvélemény-kutatása, amely szerint a demokrata párt szavazóinak csaknem kétharmada, 65 százaléka szerint Joe Bidennek vissza kellene lépne az elnökjelöltségtől. 

A felmérés szerint az amerikai választók körében Joe Biden jelöltsége 28 százalékos támogatást élvez, míg Donald Trump elnökválasztási indulását 41 százalék támogatja. 

Donald Trump esetében pártja, a Republikánus Párt szavazóinak 73 százaléka a volt elnököt támogatja, és 26 százalék mondja azt, hogy másnak kellene átengednie a jelöltséget.

Joe Biden elnökjelöltségét a demokrata regisztrált választók között az afroamerikaiak támogatják a legnagyobb arányban, és körükben a hivatalban lévő elnök újraindulását 50 százalék látná szívesen. A fehér demokrata választók 32, a spanyol ajkú demokrata szavazók 33 százaléka szeretné, ha Joe Biden lenne a Demokrata Párt elnökjelöltje – derül ki az AP-NORC július 11. és 15. között készült közvélemény-kutatásából, amely szerint a 45 évnél fiatalabb demokrata választók pontosan négyötöde (75 százalék) akarja Joe Biden visszalépését.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Kent Nishimura)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.