Vitorlásokon akartak drogot csempészni Európába, lebuktak

A nyomozást még 2020 júniusában indították a spanyol és brit hatóságok.

Forrás: MTI2024. 07. 19. 20:27
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol rendőrség olyan drogcsempészhálózatot számolt fel, amely vitorlásokon csempészett kokaint Dél-Amerikából Európába. Spanyolországban, illetve további tizenegy állam területén folytatott nyomozás során ötven gyanúsítottat vettek őrizetbe és másfél tonna kokaint, valamint nyolc vitorlást foglaltak le.

A nyomozást 2020 júniusában indították a spanyol és brit hatóságok az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol közreműködésével. A nyomozók szerint a drogot vitorláshajókkal hozták Brazíliából, Kolumbiából, Barbadosról és Panamából a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre, valamint Andalúziába, illetve Valenciába.

Csak Spanyolországban 26 gyanúsítottat fogtak el, köztük 16 norvég állampolgárt. Rendőrségi adatok szerint köztük volt egy elítélt bankrabló is, aki korábban 15 évet töltött börtönben. További 24 gyanúsított Norvégiában, Bulgáriában, Nagy-Britanniában, Panamában, Trinidad és Tobagóban, Portugáliában, valamint Kolumbiában került rendőrkézre.

Elfogták a banda „Professzor” álnéven ismert feltételezett vezetőjét is Norvégiában. A férfi a spanyol rendőrség szerint már több mint húsz éve tevékeny a kábítószer-kereskedelemben, és kiérdemelte magának a kolumbiai és a mexikói drogkartellek korlátlan bizalmát. A banda az úgynevezett Balkán-kartellel dolgozott együtt, amely a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik legfontosabb szereplőjének számít. A rendőrkézre került kábítószer-kereskedők fényűző életet folytattak a dél-spanyolországi Costa del Sol andalúziai turisztikai régióban.
Borítókép: Drogbandák fogtak a rendőrök (Fotó: AFP/Manaure Quintero)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.