Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Zelenszkij és Putyin egy asztalhoz ülhet?

Az ukrán elnök abban bízik, hogy az USA és Kína véget tud vetni az ukrajnai háborúnak. Az ukrán elnök szerint ugyanakkor Vlagyimir Putyin „fél" vele találkozni.

Forrás: Unian2024. 07. 04. 11:22
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírja a német elnök vendégkönyvét, amikor 2024. június 11-én tárgyalásra érkezik a berlini elnöki Bellevue-palotába. Fotó: RALF HIRSCHBERGER Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem zárta ki, hogy Putyint meghívják a következő békecsúcsra. Erről a Bloombergnek adott interjújában beszélt július 3-án.

Media Briefing Of Prime Minister Of Hungary And Ukrainian President Volodymyr Zelensky In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatón beszél az ukrajnai Kijevben. (Fotó: NurPhoto/AFP/ STR)

Zelenszkij szerint ugyanakkor ez csak akkor jöhet létre, ha Oroszországnak és Ukrajnának sikerül megtalálni a módját, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, mert szerinte az orosz elnök „félne eljönni”.

Az interjúban Zelenszkij azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Kína véget vethet az ukrajnai háborúnak, ha félreteszik nézeteltéréseiket és közösen lépnek fel.

KAZAKHSTAN-ASTANA-XI JINPING-PUTIN-MEETING
Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Sanghaji Együttműködési Szervezet államfői tanácsának 24. ülése előtt a kazahsztáni Asztanában, 2024. július 3-án. (Fotó:Xinhua/AFP/Ju Peng)

Szerinte Kína nagy szerepet játszhatna a konfliktus megoldásában, mivel Moszkva nagymértékben függ az exportpiacától. Az ukrán elnök ezzel egyetértett Alexander Stubb finn elnök véleményével, aki szerint „Hszi Csin-ping kínai elnök egyetlen telefonhívása megoldaná az ukrajnai válságot”.

Volodimir Zelenszkij szerdán arra sürgette Donald Trump volt amerikai elnököt, leendő republikánus elnökjelöltet, hogy mihamarabb hozza nyilvánosságra az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború gyors befejezésére vonatkozó tervét, „ha valóban van ilyen javaslata”.

Az Unian arról is írt, hogy az ukrán elnöki hivatal az első békecsúcsot követően határozattervezetet készít elő az ENSZ Közgyűlésének az ukrajnai nukleáris biztonságról szóló ülésére, amelynek középpontjában a zaporizzsjai atomerőmű áll.

Zelenszkij nemrégiben találkozott az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakának elnökével, Dennis Francisszal is, aki elmondta, hogy az ENSZ szilárdan támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírja a német elnök vendégkönyvét, amikor 2024. június 11-én tárgyalásra érkezik a berlini elnöki Bellevue-palotába. (Fotó: AFP/Ralf Hirschberger)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.