Abbász Aragcsi lehet az új iráni külügyminiszter

Abbász Aragcsit jelölte vasárnap iráni külügyminiszternek Maszúd Peszeskján elnök – jelentette be az iráni parlament elnöke a Student News Network csatornán élőben.

Forrás: MTI2024. 08. 11. 13:01
Abbász Aragcsi 2019. július 28-án a bécsi Palais Coburgban, Ausztriában. (Fotó: AFP/ ALEX HALADA) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abbász Aragcsit a Teherán és a világhatalmak között 2013 és 2021 között folytatott nukleáris tárgyalások főtárgyalójaként tapasztalt és pragmatikus diplomataként tartják számon. Politikaelméletből doktorált a Kenti Egyetemen.

Irán finnországi és japáni nagyköveteként is szolgált, majd két évig az ázsiai-csendes-óceáni térségért felelős külügyminiszter-helyettes szerepét töltötte be, mielőtt 2013-ban rövid időre a minisztérium szóvivője lett.

Mohammed Dzsavad Zarif külügyminisztersége alatt Aragcsi a jogi és nemzetközi ügyekért felelős helyettesi és a politikai ügyekért felelős helyettesi poszban a külügyminisztérium második legbefolyásosabb tisztviselőjeként szolgált.

Borítókép: Abbász Aragcsi 2019. július 28-án a bécsi Palais Coburgban, Ausztriában (Fotó: AFP/Alex Halada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.