Az ifjabbik Biden akár huszonöt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat

Hunter Biden amerikai tisztviselőknél lobbizott apja alelnöksége idején, hogy így segítsen korrupt román ügyfelének – derül ki egy David Weiss különleges ügyész munkatársai által benyújtott bírósági iratból. Az ifjabbik Bident ennek ellenére nem vádolják meg a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény megsértésével.

2024. 08. 08. 11:03
Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia
Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lobbizni próbált apja alelnöksége idején ügyfele, a Romániában vesztegetésért elítélt üzletember, Gabriel Popoviciu érdekében az amerikai hatóságoknál Hunter Biden – derül ki abból a beadványból, amelyet David Weiss különleges ügyész irodája nyújtott be a kaliforniai központi kerületi bíróságra a Joe Biden amerikai elnök fia ellen folyó adócsalási ügyben. Az ügy tárgyalása szeptember 9-én kezdődik Los Angelesben.

Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos/Chris Kleponis)

Hunter Bidennek azért kell bíróság elé állnia, mert 2016 és 2019 között elmulasztott bevallani mintegy 1,4 millió dollárnyi, jórészt külföldi ügyletekből származó jövedelmet – írja a The New York Post amerikai napilap.

A friss beadvány szerint az ifjabbik Biden arra igyekezett rábírni az amerikai hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot az Popoviciu ellen Romániában folyó nyomozás ügyében, és ezzel érjék el annak megszüntetését. Mivel jogászként Hunter Biden pontosan tisztában volt vele, hogy egy ilyen megállapodás a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvénybe (FARA) ütközik, két üzlettársával hamis üzleti iratokkal igyekeztek elfedni a megállapodás nyomait  – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál.

Az amerikai jogszabály megköveteli, hogy a külföldi kormányok vagy más külföldi megbízók (beleértve az amerikaiakat is) nevében tevékenykedők kötelesek nyilvánosságra hozni a külföldi megbízókkal való kapcsolatukat és információkat szolgáltatni a tevékenységükről. 

Azok ellen, akik ezt szándékosan elmulasztják, büntetőeljárás indulhat, olvasható az amerikai igazságügyi minisztérium honlapján.

Weiss csapatának beadványából az is kiderül, hogy Hunter Biden ténylegesen lépéseket tett román ügyfele ügyében.

[A]z alperes [Hunter Biden] és üzleti partnerei valóban kapcsolatba léptek kormányzati tisztviselőkkel, konkrétan az Egyesült Államok külügyminisztériumával

– áll a dokumentumban.

Ezt a képviselőházi republikánus frakció által megszerzett banki kimutatások is alátámasztják. Ezek alapján Popoviciu Bladon Enterprises nevű cége 2015 novembere és 2017 májusa között hárommillió dollárt utalt át az ifjabbik Biden üzlettársának, amely összeg nagyjából harmada, valamivel több mint egymillió dollár landolt később Hunter Bidenhez köthető bankszámlákon. Tízezer dollár még Hallie Bidennek, Joe Biden idősebbik fia, Beau az özvegyének is jutott, aki akkoriban viszonyt folytatott Hunter Bidennel.

Mindennek ellenére Weiss nem tervezi a FARA alapján is megvádolni az elnök fiát, mert a „irrelevánsnak” tartja a körülményt az adócsalási ügyben.

 

Egy másik ügyben ítéletre vár Hunter Biden

Mint arról beszámoltunk, nem ez az egyetlen jogi eljárás, ami Hunter Biden ellen indult. Nemrég minden vádpontban bűnösnek találták egy fegyvertartási ügyben. Az ítéletet várhatóan november 13-án, tehát néhány nappal az amerikai elnökválasztás után hirdetik ki, az ifjabbik Biden akár 25 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Joe Biden és a Fehér Ház több alkalommal is vehemensen tagadta, hogy a jelenlegi elnök belefolyt volna fia üzleti ügyeibe, vagy akár csak tudomása lett volna azokról, annak ellenére, hogy fotók, e-mailek és tanúvallomások támasztják alá az ellenkezőjét.

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.