Clinton szerint elveszítheti a választást Kamala Harris

Tim Walz minnesotai kormányzó hivatalosan is elfogadta a demokrata alelnökjelöltséget a Demokrata Nemzeti Konvenció harmadik napján. Mellette felszólalt többek között Bill Clinton korábbi elnök és Nancy Pelosi volt házelnök is.

2024. 08. 22. 7:45
Tim Walz minnesotai kormányzó, a Demokrata Párt alelnökjelöltje
Tim Walz minnesotai kormányzó, a Demokrata Párt alelnökjelöltje (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokrata Nemzeti Konvenció harmadik napján felszólalt többek között Bill Clinton korábbi amerikai elnök. Clinton méltatta Joe Biden világjárvány alatti intézkedéseit, és összességében a bukott elnök „szolgálatát és áldozatát”, utóbbival a Kamala Harris javára történt visszalépésére célozva.

Bill Clinton volt amerikai elnök
Bill Clinton volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A korábbi elnök Kamala Harrist és Tim Walzot pedig igyekezett átlag amerikaiként beállítani, akiknek a „karrierje a közösségekben kezdődött”. Trump szerinte „hiú” és „jó színész”, egyúttal figyelmeztette a demokratákat, hogy ha hibáznak, a republikánus jelölt győzhet az elnökválasztáson.

Nem egy választást láttunk már kicsúszni a kezünkből, amikor azt hittük, hogy nem történhet meg

− fogalmazott Clinton.

Az este többi megszólalásának közös témája ismét Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltjének támadása volt. 

Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó, akit az alelnökjelöltségre is esélyesnek tartottak, „korlátok nélküli embernek nevezte” a volt elnököt. Szerinte ha Trump nyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, az „káoszt és szélsőségességet” hoz az országra, míg Kamala Harris demokrata elnökjelölt, jelenlegi alelnök „a tisztesség, a becsület és a folyamatos fejlődés útját” képviseli.

A képviselőház demokrata frakcióvezetője, Hakeem Jeffries egy olyan „volt baráthoz” hasonlította Trumpot, aki nem akar eltűnni.

Donald Trump olyan, mint egy régi barát, akivel szakítottál, de nem akar elmenni

− idézte Jeffriest a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Felszólalt Nancy Pelosi korábbi házelnök is, akinek kulcsszerepe volt a Biden elleni puccsban. Ennek ellenére most szemrebbenés nélkül dicsérte a részben általa megbuktatott elnököt „a modern idők egyik legsikeresebb elnökségéért”.

Az este folyamán Tim Walz minnesotai kormányzó és demokrata alelnökjelölt hivatalosan is elfogadta az alelnökjelöltséget 

– írja a New York Post amerikai napilap. Beszédében azzal riogatta közönségét, hogy Donald Trump és J. D. Vance kormányzása még nehezebb helyzetbe hozná azokat az embereket, akik „csak próbálják élni az életüket”. Azonban egy olyan dokumentumra hivatkozott ennek alátámasztására Trump „programjaként”, amely nem kapcsolódik a republikánus elnökjelölt kampányához – számol be róla a Breitbart amerikai televíziós hálózat.

A demokraták alelnökjelöltje elismételte a korábbi megszólalóktól már hallott, de több médium által is cáfolt hazugságot, miszerint Trump megválasztása esetén visszanyesné a társadalombiztosítást és az egészségbiztosítást.

Walz kirohanásaira J. D. Vance republikánus alelnökjelölt is reagált, abszurdnak nevezve azokat. Szerinte Walz Trumpot és szavazóit támadta, „ahelyett, hogy meggyőző jövőképet kínálna a jövőre nézve”.

Némi változatosságot jelentett Wes Moore marylandi kormányzó, aki a republikánusok támadása helyett Walz katonai pályafutását dicsérte, annak ellenére, hogy a demokrata alelnökjelölt épp egységének iraki bevetése előtt lépett ki a Nemzeti Gárdából.

A demokraták celebeket is „bevetettek”. Oprah Winfrey, az Egyesült Államok legnépszerűbb talkshow házigazdája Amerika egységének helyreállítására szólított fel, de beszédet mondott és zenélt Stevie Wonder is.

Borítókép: Tim Walz minnesotai kormányzó, a Demokrata Párt alelnökjelöltje (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.