Formálisan is megszavazták Kamala Harrist a demokraták

Hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett Kamala Harris. A formális szavazás azonban az alelnök távollétében zajlott, Harris ugyanis egy másik városban tartott választási gyűlést.

2024. 08. 21. 6:50
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy formális név szerinti szavazással hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett Kamala Harris jelenlegi alelnök a Demokrata Nemzeti Konvenció (DNC) második estéjén. Maga Harris azonban otthagyta az eseményt, és inkább Milwaukee városában (az egy hónappal ezelőtti Republikánus Nemzeti Konvenció helyszínén tartott választási gyűlést.

Harris húzása azért különösen érdekes, mert ezen az estén szólt a DNC vendégeihez Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama. A korábbi elnöki pár nem állt ki egyértelműen Harris mellett, amikor Joe Biden visszalépett a javára, Harris nem túl udvarias lépése pedig a Demokrata Párton belüli szakadást is jelezhet – mutat rá a New York Post amerikai napilap.

Sem Obama, sem Biden nem hiszi, hogy Harris megnyerheti az amerikai elnökválasztást – írja a lap egy, a Biden családhoz közeli forrásra hivatkozva. Obama azt szerette volna, ha a DNC-n választják ki az elnökjelöltet.

Barack Obama beszédében egyik legjobb döntésének nevezte, hogy Joe Bident kérte fel alelnökének, és méltatta a leköszönő elnök tevékenységét.

A történelem úgy fog emlékezni Joe Bidenre, mint egy kiváló elnökre, aki nagy veszélyben védte meg a demokráciát, és büszke vagyok arra, hogy az elnökömnek nevezhetem, de még büszkébb vagyok arra, hogy a barátomnak nevezhetem

– idézi Obamát a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Felesége, Michelle Obama beszéde a Republikánus Párt jelöltje, Donald Trump volt amerikai elnök elleni kirohanásokról szólt. A korábbi first lady nőgyűlölőnek és rasszistának nevezte Trumpot és többek között azzal vádolta, hogy megválasztása esetén csökkentené az egészségbiztosítási kiadásokat.

Ugyanezzel vádolta Trumpot Bernie Sanders vermonti szenátor is, aki 2016-ban és 2020-ban is indult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Azonban ezt az állítás egyszerűen nem felel meg a valóságnak: Donald Trump több alkalommal is leszögezte, hogy nem tervez csökkentéseket a társadalombiztosítási és az egészségbiztosítási programokban.

Nem csökkentjük a társadalombiztosítást. Ez nagyon egyszerű. Egyszerű a válasz. Nem csökkentjük a társadalombiztosítást

– fogalmazott például egy, a Breitbart amerikai hírportálnak adott interjúban.

A demokrata kampány azonban előszeretettel terjeszti mind ezt az állítást, mind azt, hogy első elnöksége alatt Trump megkurtította a szociális programokat. 

Erre azonban épp a baloldalról, a The Washington Post amerikai napilaptól érkezett a cáfolat.

A Harris–Walz-kampány álságos és félrevezető. Gyakorlatilag az összes Trump által javasolt „csökkentés” Medicare [egészségbiztosítási programban] jó kormányzati erőfeszítés volt, amelynek célja a költségek csökkentése és a program stabilabb pénzügyi alapokra helyezése volt, sőt néhány ötletet Obamától kölcsönöztek

– világít rá a baloldali lap.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.