Egyelőre nem lehet megállapítani az atomerőmű-tűz okát

Nem lehet megállapítani a zaporizzsjai atomerőmű egyik hűtőtornyában kitört tűz okát – írta jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Egyes lehetséges okokat máris kizártak.

2024. 08. 14. 8:09
Tűz a Zaporizzsja atomerőműben
Tűz a Zaporizzsja atomerőműben Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvizsgálták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőmű a hétvégén kigyulladt hűtőtornyát – számol be róla a Reuters hírügynökség.

A szervezet képviselői egylőre nem tudták megállapítani a tűz okát.

A csoport az eddigi megállapítások és megfigyelések alapján nem tudott végleges következtetéseket levonni (a tűz okáról)

– olvasható a NAÜ jelentésében.

Mint arról beszámoltunk, tűz ütött ki Európa legnagyobb nukleáris létesítményének egyik hűtőtornyában. Az incidensért a két háborús fél egymást vádolta. Az oroszok szerint ukrán dróntámadás, az ukránok szerint az oroszok hanyagsága vagy szándékos gyújtogatás okozhatta a lángokat. A Zaporizzsjai Atomerőmű 2022 márciusa óta orosz ellenőrzés alatt áll.

A vizsgálók kizárták, hogy a tűz a torony aljában keletkezett volna, és nem találtak dróntámadásra utaló nyomot sem – derül ki a jelentésből. Az erőmű orosz vezetése szerint lehetséges, hogy a tornyot le kell bontani. A sugárzás szintjében nem észleltek növekedést.

Borítókép: Tűz a zaporizzsjai atomerőműben (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.