Elképesztő, milyen módszerekkel kerülik el a kitoloncolást a migránsok

Alsó-Szászország kormánya sajnálatosnak tartja a hatóságok levelét, amely a kitoloncolások laza kezeléséről árulkodik. A Bundestagban felháborodás van. A szóban forgó eset rávilágít arra, hogy a migránsok néha milyen szélsőséges eszközökkel próbálják elkerülni a kitoloncolást.

2024. 08. 24. 19:03
A kitoloncolandó migránsok között rengeteg a bűnöző
A kitoloncolandó migránsok között rengeteg a bűnöző Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bild című német lap mutatta be a levelet, amely rávilágít, hogy egyáltalán nem olyan könnyű kitoloncolni Németországból az illegális migránsokat – igaz, a kormány sem igyekszik túlzottan, erről ír a V4NA nemzetközi hírügynökség a Die Welt német lapra hivatkozva. Az alsó-szászországi állami bevándorlási hatóság a düsseldorfi repülőtéren tartózkodó szövetségi rendőrségnek írt egy tájékoztatót egy elefántcsontparti férfiról, akit ki akartak toloncolni.

Ha az érintett személy megtagadja a felszállást, vagy más módon megpróbál ellenállni a kitoloncolásnak, szabadon engedhető, és saját maga utazhat vissza a számára kijelölt szálláshelyre

– olvasható a levélben. Mint kiderült, a 38 éves migráns megharapott egy rendőrt, egy másikat pedig a fején ütötte meg – ezután a szövetségi rendőrség nem tett eleget az állam kérésének, és sikeresen bíróság elé állította az elefántcsontparti férfit. A szövetségi parlamentben óriási a felháborodás a levél miatt, amely arra szólítja fel a hatóságokat, hogy ha egy migráns nem akarja elhagyni Németországot, akkor nem kényszeríthető rá.

Ma már kevésnek bizonyul az, hogy a hatóságok regisztrálják az illegális migránsokat
Ma már kevésnek bizonyul az, hogy a hatóságok regisztrálják az illegális migránsokat (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség frakciójából Günter Krings jogpolitikai szóvivő azt mondta: „Alsó-Szászország a szövetségi rendőrséget a törvény megszegésére szólítja fel, és a kitoloncoltakat a rendfenntartókkal szembeni ellenállásra buzdítja. A tartományi kormánynak azonnal véget kell vetnie hatóságai e botrányos magatartásának”.

A szociáldemokrata–zöld–liberális szövetségi kormánykoalíció megpróbált beállni a sorba és a mélyrepülésben lévő támogatottságot valamelyest feljavítani. Konstantin Kuhle, az alsó-szászországi liberálisok vezetője szerint az állami bevándorlási hatóság nyilatkozata a jogállamiság kapitulációjával ér fel. Hozzátette:

Ha a jogérvényesítést megnehezítik, az állam nem mondhat le egyszerűen arról. A hannoveri belügyminisztériumnak azonnal véget kell vetnie ennek a gyakorlatnak, ha nem akarja, hogy azzal vádolják, hogy szándékosan szabotálja a rendet és az ellenőrzést a migrációs politikában.

A szociáldemokrata Helge Lindh azonban megvédte az állami bevándorlási hatóság utasítását. Megjegyezte ugyanis, hogy a levél csak lehetőséget ad arra, hogy a rendőrök elengedjék az ellenállást tanúsító migránst, nem pedig kötelezi őket arra.

Gottfried Curio, az Alternatíva Németországért (AfD) politikusa a Die Welt német lapnak azt mondta:

egyszerűen abszurdum, ami a levélben áll, és Alsó-Szászország tartomány irányelve a jogállamiság szándékos szabotálása.

Nem minden németországi tartomány támogatja, hogy a migránsok a hatóság látókörében maradjanak
Nem minden németországi tartomány támogatja, hogy a migránsok a hatóság látókörében maradjanak (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

A migránsok elkerülik a kitoloncolást

Nem ritka, hogy a kitoloncolási kísérletek a végső fázisban kudarcot vallanak. 2023-ban viszonylag kevés kitoloncolási kísérlet történt, nevezetesen 47 760. A szövetségi rendőrség adatai szerint ezek közül csak 16 430 végződött hazatoloncolással.

Gyakran előfordul az is, hogy a kitoloncolás napján a hatóságok nem találják a szálláshelyén az illegális migránsokat, ilyenkor ugyanis bujkálni kezdenek a bevándorlók.

A német kormány erre válaszul különböző látszatintézkedéseket vezetett be. Lehetővé tették például, hogy a szomszédoknál is felkutassák a bujkáló migránst.

Egy rendőrségi forrás a Weltnek azt is elmesélte, nem egyszer fordult elő olyan, hogy a kitoloncolandó migráns indulás előtt egy órával a mosdóba ment, majd ott bekente magát ürülékkel, emiatt pedig nem tudták őt aznap kitoloncolni.

Mások pedig erőszakot alkalmaznak: ütnek, rúgnak, karmolnak, de attól sem riadnak vissza, hogy késsel, vagy tereptárgyakkal támadjanak a hatóságokra. A szövetségi belügyminisztérium adatai szerint 2024 első felében 132 kitoloncolási kísérlet vallott kudarcot aktív vagy passzív ellenállás miatt.

Heiko Teggatz, a DPolG szövetségi rendőrszakszervezet elnöke hosszú ideje változást sürget. Arra kéri a szövetségi kormányt, hogy a szövetségi rendőrség kapjon felhatalmazást arra, hogy amennyiben egy migráns meghiúsítja a kitoloncolást, úgy a következő alkalmas járatig a rendőrség maga vehesse őrizetbe a bevándorlót. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány évek óta nem hajlandó ezt meghallani.

Borítókép: A kitoloncolandó migránsok között rengeteg a bűnöző (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.